BiH
0

Milićević: Predložene izmjene Zakona o igrama na sreću djelimično rješenje

FENA
Jelka Milićević (Foto: FENA)
Jelka Milićević (Foto: FENA)
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević smatra da su izmjene Zakona o igrama na sreću, predložene na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, djelimično rješenje za ovu oblast.

Podsjetila je da Vlada radi na sveobuhvatnijim izmjenama, uz konsultacije više institucija, te da može doći do situacije da više prijedloga ovog zakona bude u proceduri.

"Može nastati cijela entropija. Konačna varijanta koju smo uputili je da se upravo prema sjedištu poslovnica, preduzeća koja se bave priređivanjem igara na sreću, plaća porez na dohodak", riječi su ministrice Milićević.

Prema tekstu izmjena dvaju zakona - o igrama na sreću te o porezu na dohodak, koji su predložili federalni poslanici Omer Škaljo i Amir Zukić, igre na sreću treba oporezivati u mjestima gdje se vrši uplata, a ne u mjestima u kojima su kladionice registrirane.

U predloženom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma nije, pak, ni Vladin niti prijedlog poslanika Škalje i Zukića, već Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je u proceduru uputio poslanik Ramiz Meša.

Dnevni red sjednice nije još konačno utvrđen. Zastalo je upravo kod Mešinog prijedloga.

Poslanički klub predvođen Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH je predlagao njegovo povlačenje s dnevnog reda obrazlažući da je Vlada dala negativno mišljenje i da će u petak ona predložiti svoj tekst, ali Predstavnički dom je većinom glasova odbacio HDZ-ov prijedlog.

Poslanik Ramiz Meša predložio je da njegov prijedlog zakona danas bude razmotren po hitnom postupku, ali kako ni taj prijedlog nije odobren većinom glasova, na sjednici još nije jasno hoće li tekst biti vraćen u redovnu proceduru, odnosno u formu nacrta.