Formiranje Vijeća ministara BiH
0

Milica Marković: Kukić neće dobiti podršku iz RS-a

SRNA
Milica Marković
Milica Marković
Sudbina kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slave Kukića za SNSD je ista i sada i za sedam dana, jer on neće dobiti podršku poslanika iz RS-a, izjavila je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković.

"SNSD bi volio da se sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebalo da se glasa o Slavi Kukiću kao mandataru za Vijeće ministara BiH, već desila, jer ne želimo gubiti vrijeme na nešto što je predodređeno na neuspjeh", rekla je Markovićeva za "Fokus".

Komentarišući moguće kandidovanje Martina Raguža za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ispred dva HDZ-a, Markovićeva je rekla da ove dvije stranke, kao najlegitimniji predstavnici hrvatskog naroda u BiH, treba da daju prijedlog za mandatara za Vijeće ministara, te da su imena Borjane Krišto ili Martina Raguža za SNSD "finese o kojima ne treba da se izjašnjava".

Ona je dodala da su se u pojedinim medijima pojavile spekulacije da HDZ može prihvatiti plan OHR-a i odstupiti od ranijeg dogovora sa SNSD-om i SDS-om, ali da to predstavlja "puštenu bubu" platformaša kako bi se pokolebali poslanici iz RS i odstupili od tog principa.

"Oni znaju da Kukić neće biti izabran pošto nema podršku poslanika iz RS, odnosno neće imati entitetsku podršku, a neće ga podržati ni iz dvije HDZ. Mi tome prilazimo principijelno, ne zato što imamo obavezu prema dvije HDZ, već zato što onaj ko je dobio najveću podršku iz reda hrvatskog naroda treba da bude predsjedavajući", rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, za sada je rano govoriti o tome kako će izgledati budući saziv Vijeća ministara, jer se stranke ne mogu usaglasiti ni oko njegovog prvog čovjeka.

"Kako će izgledati Vijeće ministara BiH prevashodno zavisi od toga kako će političke partije iz parlamenta BiH podijeliti ministarska mjesta, a tu je i viđenje mandatara. Još će se desiti neki kompromisi i usaglašavanja koji će stvari mijenjati zarad nekog trajnog i kvalitetnog rješenja", rekla je Markovićeva.