Bitka za entitetskog premijera
0

Miletov kum Škrbić ili Dodikov posilni Džombić?

Piše: F. Borić
Džombić Dodikova desna ruka
Džombić Dodikova desna ruka
Jučer smo objavili informaciju kako je ministar zdravstva i socijalne zaštite u Dodikovoj vladi Ranko Škrbić najbliži preuzimanju funkcije premijera. Danas smo dobili informacije kako bi predsjednik RS-a mandat za sastav nove Vlade mogao dobiti dosadašnji ministar finansija.

Aleksandar Džombić od prvih dana se spominje u medijskim špekulacijama kao jedan od potencijalnih kandidata za preuzimanje Vlade Republike Srpske. Ipak, dok je u igri bio Slavko Mitrović kao najpoželjniji kandidat, svi ostali - a riječ je o Ranku Škrbiću, Sredoju Noviću, Stanislavu Čađi i Aleksandru Džombiću - lider SNSD-a nije uzimao u razmatranje.

(Ne)poželjni resor

Sada, kad se ispostavilo kako Slavko Mitrović, višegodišnji Dodikov intimus i siva eminencija Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ni po koju cijenu ne želi preuzeti najužareniju fotelju u entitetu (a razlozi su i finansijske prirode jer Mitrović navodno jako lijepo živi od paušala koje ima kao višestruki član upravnih odbora u javnim preduzećima), u prvi plan su isplivali dvojica kandidata - kum i drugar iz školskih dana Škrbić i Dodikova desna ruka i čovjek preko kojeg su išle sve finansijske transakcije u posljednje četiri godine, Aleksandar Džombić. Stanislav Čađo i Sredoje Nović, kako stvari stoje, "ispali su u doigravanju".

Škrbić je, kako smo napisali, mnogo godina bio prijatelj izvan politike, a sa Dodikom se družio na privatnoj osnovi.

Dodikov drug iz školskih klupa na čelu Vlade RS

Ipak, kad je Dodik drugi put, početkom 2006. došao na vlast, Škrbić, po struci farmakolog, pristao je biti na čelu resora koji niko ne bi poželio u državi poput BiH, ma o kojem entitetu se radilo, dakle, zdravstva. U krugovima bliskim Dodiku ne uživa veliko povjerenje. Isti krugovi navode kako je riječ o nekompetentnom političaru koji ne nije u stanju voditi tim ni u boljim vremenima, a kamoli onim koja slijede i za RS, i za BiH općenito, pogotovo kada na naplatu zakucaju dugovi prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Finansijske transakcije

Iza Škrbića stoji nekoliko afera, poput štrajka zdravstvenih radnika, nabavke medicinske opreme za Banjalučki klinički centar bez raspisanih tendera, preusmjeravanje novca iz zdravstvenog fonda za medije u Republici Srpskoj. No, to je mačiji kašalj u odnosu na medijske napise o Džombićevim skandalima, od ministarsva u kojem je imao jedanaset pomoćnika, dva i pol puta više uposlenih, preko deficita od 725 miliona maraka, do afera sa Investiciono-razvojnom bankom RS-a, Poreskom upravom i Medicinskom elektronikom. O svim Džombićevim navodnim aferimima mediji u FBiH su nadugačko i naširoko pisali, a nedavno je i Glas Srpske objavio anketu među urednicima medija iz ovog entiteta koji su se složili kako je "Džombić za saradnju sa novinarima najgori ministar".

Ipak, nakon napisa u Oslobođenju koje je objavilo povezanost entiteskih institucija sa privatnim agencijama za obezbjeđenje, kao i vrha izvršne vlasti sa privatnim firmama koje je Vlada Srpske kreditirala posredstvom Investiciono-razvojne banke RS, te da se preko Džombićevog ministarstva finansiraju privatne zaštitarske kuće u RS-u, Džombić je čak sazvao konferenciju za novinare nazivajući sve "osmišljenom akcijom iz Sarajeva jer je Vlada RS zaustavila prenošenje nadležnosti".

Iako ni Džombić ne uživa unisono povjerenje rukovodstva SNSD-a, naši izvori kažu kako će ga Dodik postaviti na tu funkciju "zbog kontinuiteta".