BiH
59

Mile Lasić: Paljevine u BiH su posljedica stanja koje su proizvele političke elite

Piše: Am. Dž.
Profesor Mile Lasić
Profesor Mile Lasić
Paljevine zastava, nacionalistički grafiti, skrnavljenje vjerskih objekata, ali i fizički napadi na građane druge nacije i vjeroispovijesti samo su neki od sve učestalijih incidenata koji su obilježili protekle sedmice u BiH. U razgovoru za Klix.ba ugledni profesor Mile Lasić pojašnjava uzroke ovih događaja.

"Ovi slučajevi su posljedica kulture nadbijanja, te posljedica stanja koje su proizvele političke elite u BiH koje zapravo žele zadržati stanje zamrznutog konflikta i nezavršenog rata kako bi ponovo bili birani bez obzira na veoma loše rezultate koje su postigli. Oni u tome uspijevaju", rekao je za Klix.ba profesor Lasić.

Ističe da se u atmosferi povišenih emocija, kao što je učešće reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, "otpuste kočnice iz razloga što oni koji izvršavaju ova djela znaju da neće biti kažnjeni".

"Zato imamo ružne pojave od Neuma, preko Livna, pa do Zenice. Oni koji su manjina u pojedinom gradu najčešće se tretiraju kao neprijatelji. Dugo sam živio u Njemačkoj i tamo se na zajedničkim gledanjima utakmica na trgovima maše sa svim mogućim zastavama, a da nikome ne zafali nijedna dlaka s glave", rekao je Lasić.

Smatra da su posljednji incidenti u BiH posljedica "isključivih akademskih i političkih narativa".

"Ti narativi se, kod običnog puka i u atmosferama kao što su prvenstva i druga takmičenja, izlijevaju u formama primitivizma od kojega normalan čovjek mora da se ogradi. Međutim, klima je takva da je sve drugo očekivati osim da počinitelj jednog djela ove vrste bude kažnjen. Ne znam za slučaj da je neko u BiH bio sankcioniran za tako ružna djela", rekao je Lasić.

S približavanjem općih izbora u BiH, sve je više međunacionalnih incidenata u zemlji, a Lasić ističe da izbori u BiH neće donijeti ništa novo za građane.

"Takvi incidenti su se dešavali i mimo izbora, ali u ovoj atmosferi u kojoj se može naslutiti da će sve ostati po starom i da se ništa nije naučilo, oni se ponavljaju. Slijede majorizacije i neobaziranje na one kojih je manje. Nastavljamo živjeti u kulturi nadbijanja i majorizacija, gdje se sprovodi logika nezavršenog rata i gdje će političke elite biti reizabrane", rekao je Lasić.