BiH
66

Mile Lasić: Ili će političari prihvatiti prijedlog za reformu FBiH ili će ih pomesti nemiri

Anadolija
Članovi Ekspertnog tima s ambasadorom Moonom
Članovi Ekspertnog tima s ambasadorom Moonom
"Ovo je posljednja šansa političara i građana Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)", izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru i član Ekspertnog tima za reformu Federacije BiH prof. dr. Mile Lasić.

Nakon što su lokalni mediji u Bosni i Hercegovini objavili dijelove prijedloga stručnog tima za reformu FBiH, koji uključuje 181 preporuku, među kojima je prijedlog za ukidanje dužnosti predsjednika i dopredsjednika Federacije, prijedlog za uspostavu pozicije predsjednika Parlamenta FBiH, promjene načina odlučivanja u entitetskoj Vladi, kao i smanjenja broja federalnih kantona, članovi Ekspertnog tima govore za agenciju Anadolija o mogućnostima za implementaciju ovih rješenja u Federaciji BiH.

Eksperte je okupila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) što daje posebnu težinu ovom prijedlogu.

Posljednja šansa

"Ovo što smo mi radili četiri mjeseca i što je sastavljeno u formi preporuka i bit će predmet međunarodne konferencije 14. i 15. maja u Sarajevu, ima šansu biti prvim građanskim proevroskim Ustavom dijela zemlje i biti uvodom u niz reformi koje slijede ako se mislimo približavati euroatlanskim integracijama. Ovo je jedna vrlo solidna priča koja bi trebala potaknuti parlamentarce na izradu prvog građanskog proevropskog Ustava FBiH. U tom smislu sam vrlo zadovoljan s onim što smo ponudili. Na političarima je da to shvate kao posljednju šansu za sebe same i građane, kao i opcije koje predstavljaju. U protivnom pomest će ih socijalni ili drugi nemiri. Ne vjerujem u naše političare ma koje opcije bili, ali vjerujem da bi im moglo doći iz nekih dijelova tijela u glavu i da ovo shvate kao posljednju šansu", rekao je Mile Lasić za agenciju Anadolija.

Eminentni profesor ustavnog prava prof. dr. Kasim Trnka, također član Ekspertnog tima, ističe da će na konferenciji naredne sedmice biti predstavljena analiza dosadašnjeg funkcioniranja FBiH, te predstavljena 181 preporuka. On očekuje široku debatu. Podvlači kako stručnjaci imaju argumentaciju za svaku preporuku i kako vjeruje da su preporuke na visini zadatka.

"Ono što dobijemo kao reakciju na nacrt preporuka mi ćemo pažljivo razmotriti i do kraja maja definitivno utvrditi preporuke. A onda te preporuke idu Parlamentu FBiH koji treba da ocjeni hoće li pokrenuti postupak ustavnih promjena, nakon čega će se utvrditi šta će političari prihvatiti od tog svega. Ovo je, dakle, pogled eksperata na ustavne promjena. Ovo je prvi put nakon rata i uspostave FBiH da se pravi demokratski Ustav domaćim snagama. Amerikanci nijednog trenutka nisu nametali rješenje", tvrdi profesor Trnka.

Smanjenje kantona

Trnka je pojasnio da Ekspertni tim, pored američke, ima i podršku Evropske komisije.

"Ako političari ovo ne prihvate barem su dužni da javnosti kažu koji su razlozi za neprihvaćanje", rekao je on.

Eksperti su preporučili smanjenje kantona, ali nisu kazali koliko ih treba biti. Ranije su postojale sumnje da reforma FBiH mogla biti uvod u formiranje trećeg entiteta, ali su iz Ambasade SAD-a odlučno odbacili te mogućnosti.

"Nismo htjeli upasti u grešku kao neki prethodni predlagači da crtamo karte kantona. Dva ozbiljna razloga imaju za to. Pitanje broja kantona i karta nije ustavno pitanje. To je prepušteno federalnom zakonodavcu. Rekli smo da je ovaj broj kantona finansijski neodrživ. Racionalo bi bilo ići na smanjenje. Stalno naglašavamo da to ne bi trebali biti kantoni već prirodne regije. A da zakonadavac odluči koji su to kantoni", pojasnio je on.

Na pitanje da li će ovakvo rješenje biti prihvatljivo liderima hrvatskog naroda jer oni već duže vrijeme kroz ustavne promjene žele riješiti i hrvatsko pitanje, Trnka je naglasio da je cilj prijedloga da se osiguraju principi nacionalne jednakopravnosti.

Dodaje kako je princip nacionalne ravnopravnosti ovim poboljšan, te da bi usvajanjem ovog prijedloga bili zaštićeni i pripadnici manjinskih naroda u nekoj sredini, bez obzira što su konstitutivni.

Crtanje karata

Vjeruje da niko neće imati dovoljno argumenata protiv ovakvog prijedloga.

"Mi smo kroz naše preporuke pokušali da Federaciju BiH učinimo funkcionalnijom, efikasnijom, racionalnijom. Moram reći isto tako da smo artikulirali političku odgovornost prema poštivanju Ustava i zakona FBiH. Rukovođeni smo željom da onemogućimo bilo kakvu političku krizu u zakonodavnoj i izrvšnoj vlasti. Ograničili smo broj poslanika u FBiH, ali i u skupštinama kantona. Određen je maksimalan broj ministara. Želimo da svim građanima FBiH omogućimo pod jednakim uvjetima pravo na zdravlje...", kazao je član Ekspertnog tima Vehid Šehić, dodajući da nisu htjeli ući u zamku crtanja karata.

"Broj kantona treba smanjiti. Usvojili smo principe regionalizacije ili kantonizacije. To su ekonomski, geografski, historijski, kulturološki, a onda i etnički principi. Mi smo utvrdili kriterije, a stručnjaci iz svih oblasti trebaju napraviti optimalnu regionalizaciju. To treba biti predmet Zakona o teritorijalnog organizaciji", ukazao je.

Podvukao je da su preporuke cijenile realnost BiH.

"Prošlo je vrijeme pozivanja na rat. Želimo da političari shvate da moraju nešto sami uraditi ako tvrde da mogu da vode ovu državu, pa i FBiH. Ne bi trebao nikakav pritisak od strane SAD-a i Bruxellesa. Političari moraju pokazati odgovornost", istakao je na kraju Šehić.