Međunarodni sud
0

Milan Tupajić optužen za nepoštovanje suda

FENA
Milan Tupajić, bivši rukovodilac Kriznog štaba i predsjednik Srpske opštine Sokolac, optužen je za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što nije postupio po dva naloga subpoena, kojima mu je naloženo da svjedoči u predmetu protiv Radovana Karadžića, odnosno zato što nije pokazao valjan razlog iz kojeg nije mogao da postupi po nalozima, saopćeno je u petak iz MKSJ (ICTY).

Pretresno vijeće je 30. novembra 2011. na povjerljivoj osnovi izdalo Nalog umjesto optužnice zbog nepoštovanja suda. U njemu se navodi da je Tupajić 5. oktobra 2011., odnosno 8. novembra 2011. obaviješten o sadržaju dva naloga subpoena, izdata 23. septembra 2011. i 3. novembra 2011., kao i o svojoj obavezi da pristupi Vijeću ili pokaže valjan razlog iz kojeg nije mogao postupiti po ta dva naloga subpoena, navodi se u saopćenju.

Optužen je da je svjesno i hotimično ometao provođenje pravde tako što je odbio da postupi po dva naloga subpoena koje je izdalo Vijeće. Nalog za hapšenje i nalog za predaju optuženog takođe su izdati 30. novembra 2011. godine. Tupajića su bh. vlasti uhapsile u utorak, 13. decembra 2011. i on će uskoro biti prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija, a nakon toga će biti najavljen datum njegovog prvog stupanja pred sud, saopćeno je u četvrtak iz MKSJ-a.