ICTY
0

Milan Tupajić na slobodi za vrijeme zimske pauze Tribunala

FENA
Vijeće Haškog tribunala naredilo je da se Milan Tupajić, optužen za nepoštivanje suda, pusti na slobodu za vrijeme trajanje zimske pauze Tribunala.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) prihvatio je prijedlog Odbrane Tupajića, bivšeg predsjednika općine Sokolac i kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS) koji je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, da se optuženi pusti na slobodu do “trenutka kada bude pozvan na početak suđenja”.

Tupajićeva Odbrana je također istakla da bi se optuženom trebalo dozvoliti da provede pravoslavni Božić i Novu godinu, 7. i 14. januara 2012. godine, s porodicom.

  • Vijeće Tribunala smatra da optuženi Tupajić neće - ukoliko se nađe na slobodi - uticati na žrtve, svjedoke ili bilo koje druge osobe, navodi se u odluci Sudskog vijeća, u kojoj je također navedeno da ne postoji opasnost od Tupajićevog bjekstva, prenosi u srijedu BIRN-Justice Report.

Za vrijeme boravka na slobodi Tupajiću su izrečene mjere zabrane napuštanja općine u kojoj boravi, te oduzimanje putnih isprava.

Tupajić je uhapšen 13. decembra ove godine u BiH, po nalogu Tribunala u Haagu i izručen MKSJ-u. Vijeće Tribunala je Tupajića optužilo za nepoštivanje suda zato što se dva puta nije odazvao na obavezujući nalog da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) optuženom za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH.

Razloge neodazivanja koje je Tupajić ponudio Vijeće Tribunala je ocijenilo nedovoljnim.

Tupajić se pred sudijama MKSJ-a prvi put pojavio 16. decembra ove godine, kada je negirao krivicu za nepoštivanje suda.

Pravilnikom Tribunala, za nepoštivanje suda zaprijećena je novčana kazna do 100.000 eura, zatvorska kazna do sedam godina ili obje kaznene sankcije.

Suđenje Karadžiću pred MKSJ-om bit će nastavljeno 10. januara 2012. godine.