BiH
0

Milan Lukić ne želi da mu se sudi pred Sudom BiH, a Sredoje Lukić se neće žaliti na prosljeđivanje predmeta BiH

FENA
Sredoje Lukić, optužen za ratne zločine na području Višegrada, obavijestio je Vijeće za prosljeđivanje Haškog tribunala da se neće žaliti na odluku od 5. aprila da se predmet protiv Sredoja i Milana Lukića proslijedi BiH kako bi im se sudilo pred Sudom BiH, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik Tribunala u BiH Matias Hellman.

Milan Lukić je 18. aprila uložio obavijest o žalbi na odluku Vijeća za prosljeđivanje, kojom traži da se suđenje u ovom predmetu vodi pred Tribunalom ili da se predmet proslijedi Srbiji.

U istom predmetu je Žalbeno vijeće Tribunala 16. aprila odbacilo žalbu Milana Lukića na odluku od 13. decembra kojom se odbija njegov zahtjev za privremeno puštanje na slobodu u Višegrad do početka suđenja.

Kako je kazao Hellman, Žalbeno vijeće je navelo da u konkretnim okolnostima ovoga predmeta, Pretresno vijeće razumno zaključuje da garancije koje su pružili Republika Srpska i Milan Lukić nisu dovoljne da bi se Vijeće uvjerilo da će se Milan Lukić pojaviti na suđenju ako bude privremeno pušten na slobodu.