BiH
2

Mikulić: Podržavam aktivnosti Tužilaštva BiH i sarađujem s istražiteljima

FENA
Zoran Mikulić
Zoran Mikulić
Federalni ministar pravde Zoran Mikulić izjavio je da u potpunosti podržava aktivnosti koje provodi Tužilaštvo BiH koje su usmjerene ka razbijanju ogromne korupcijske mreže i da niko ne može izbjeći odgovornost bez obzira o kome se radilo i ma koju javnu funkciju obavljao.

"Naravno, isto tako niko nije kriv dok mu se to ne dokaže pred sudom. Nažalost, dio medija uporno pokušava i mene dovesti u vezu sa nezakonitim pomilovanjima pokušavajući tako relativizirati odgovornost stvarnih krivaca, jer ja nemam nikakve, niti formalne niti stvarne veze sa tim postupcima", navodi se u Mikulićevoj izjavi.

Ministar Mikulić dalje navodi da se svakim danom potvrđuje da kraci kriminalne hobotnice dopiru i do nekih medija, čiji su pojedini urednici u direktnoj službi prikrivanja očitog kriminala i skretanja pažnje sa ohrabrujućih poteza pravosudnih organa države.

Prema njegovim riječima Komisija za pomilovanja je u potpunosti neovisna od uticaja ministra i njegova uloga kao rukovoditelja organa je da njena mišljenja proslijeđuje prema Uredu predsjednika FBiH, što je i činio jer je to njegova zakonska obaveza.

"Žalim, ako je i moj savjetnik na bilo koji način bio upleten, u očigledno kupovanje pomilovanja od više osoba kojima je prema do sada dostupnim informacijama rukovodio predsjednik FBiH. Očekujem da istraga u potpunosti rasvijetli njegovu eventualnu ulogu u svemu tome, te da shodno tome odgovara za svoje postupke", kaže federalni ministar pravde u izjavi dostavljenoj medijima.

Također ističe da je do sada nadležnim organima učinio dostupnim sve informacije i akte koje su tražili od njega i da je u potpunosti opredijeljen da da punu podršku u rasvjetljavanju ovog slučaja, jer to je njegova obaveza prije svega kao građanina, a onda i ministra.

"Iako u interesu istrage ne mogu govoriti o svim detaljima, želim reći kako već duže vremena sarađujem sa istražnim organima u vezi sa ovim slučajem i nastavit ću to činiti sve dok za tim bude potrebe, jer zloupotrebama instituta oprosta opasno je narušeno povjerenje u sistem pravde, što ja kao ministar pravde ne smijem i neću dopustiti", zaključio je ministar Mikulić.