BiH
3

Mikulić: Nemam veze s kupovinom pomilovanja

FENA
Zoran Mikulić
Zoran Mikulić
Ministar pravde u Vladi FBiH Zoran Mikulić uputio je saopćenje za javnost u kojem ističe da nema nikakve veze s kupovinom pomilovanja.

Ponovo je istakao da u potpunosti podržava aktivnosti koje provodi Tužilaštvo BiH i koje su usmjerene ka razbijanju ogromne korupcijske mreže.

"Nažalost, uporno se na sve moguće načine i mene pokušava dovesti u vezu s kupovinom pomilovanja. Odlučno to odbacujem i tvrdim da s takvim nečasnim radnjama nemam nikakve veze. Upravo sam inicirao početak istrage o nezakonitim dodjelama pomilovanja u FBiH", kazao je Mikulić.

Kada je u pitanju postupak pomilovanja Merseda Hadžića, istakao je da je od Komisije za pomilovanje tražio da preispita svoj prvobitni stav, zato što je o tom zahtjevu postojalo pozitivno mišljenje Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica. Dodaje da ničim nije sugerisao kakva bi preporuka trebala biti u smislu smanjenja kazne.

"To nije bio jedini slučaj gdje sam tražio preispitivanje mišljenja Komisije jer sam to radio i u slučajevima kada sam cijenio da su predložena izrazito velika smanjenja kazni, uvjetni otpusti ili pomilovanja. Znakovito je da o takvim slučajevima ne postoje službene zabilješke ili se one vješto kriju od javnosti. Naglašavam da je jedina osoba koja može donijeti odluku o pomilovanju, bez obzira na sva mišljenja, predsjednik FBiH i to je njegovo pravo. Niti jedno pomilovanje nije nezakonito samo po sebi, osim ako nije urađeno za novac", naglasio je.

Mikulić ističe da nije počinio bilo kakvo krivično djelo te da je kampanja usmjerena ka njegovom povezivanju sa "slučajem Budimir" osuđena na propast, kaže se u izjavi federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.