BiH
0

Mikić: CIK nije dobio listu kandidata za sastav Vijeća ministara BiH

FENA
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić kazao je danas Feni da CIK nije zaprimio kandidatsku listu za novi postizborni sastav Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je da će provjeru kandidata za buduće državne ministare CIK vrlo brzo završiti ovisno od toga kada će listu ministara dobiti.

"Zakonski rok za provjeru za kandidate je 15 dana s tim da CIK u najkraćem mogućem roku uradi provjeru, odnosno u roku od dva ili tri dana", kazao je Feni Mikić, dodajući da će CIK izvšiti provjeru kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministre u Vijeću ministara BiH i njihove zamjenike.

CIK nije dužan vršiti provjeru kandidata za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Stranka demokratske akcije(SDA), Savez za promjene, Demokratska fronta (DF) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH potvrdile su imena kandidata za ministre u Vijeću ministara BiH, na čijem čelu će naredne četiri godine biti Denis Zvizdić (SDA).

Iz SDA Adil Osmanović kandidat je za državnog ministra civilnih poslova, a Semiha Borovac kandidatkinja za ministricu ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Kandidati Saveza za promjene su Igor Crnadak iz PDP-a za ministra vanjskih poslova BiH, Mirko Šarović iz SDS-a za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Dragan Mektić, također iz SDS-a, za ministra sigurnosti BiH. Kako je ranije potvrđeno, Demokratska fronta će za ministara komunikacija i prometa BiH kandidovati Slavka Matanovića.

Iz Hrvatske demokratske zajednice BiH kandidati za ministre u Vijeću ministara BiH su Vjekoslav Bevanda, koji bi se naredne četiri godine trebao naći na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH, Marina Pendeš, kandidatkinja za ministricu odbrane BiH i Josip Gubeš, kandidat za ministra pravde BiH.

Sada slijedi popunjavanje obrazaca, provjera kandidata od Centralne izborne komsije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te dostavljanje imena kandidata Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH izvršni je organ državne vlasti sastavljen od devet ministara i predsjedavajućeg Vijeća ministara. Prošli saziv Vijeća ministara BiH formiran je četrnaest mjeseci nakon održavanja općih izbora 2010. godine.