BiH
5

Mijatović: Narušena je solidarnost među novinarima

FENA
Današnja vijest da je sud potvrdio kaznenu optužnicu jedne grupe novinara protiv drugih novinara u Bosni i Hercegovini je krajnje alarmantna i sramotna, izjavila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

"Bez komentiranja sadržaja programa koji je u pitanju, činjenica da je Udruženje novinara Republike Srpske pokrenulo kazneni postupak protiv šest novinara Federalne televizije BiH (FTV), ozbiljno narušava ionako krhku profesionalnu solidarnost među novinarima u BiH", kazala je Mijatović.

"Činjenica da je Bosna i Hercegovina prva država u regiji koja je dekriminalizirala klevetu još 1999. godine, predstavljala je prekretnicu u njenoj reformi na polju medija. Ono što danas vidim u suprotnosti je s tim standardima i obavezama koju ova država ima kao članica OSCE-a u smislu razvoja i zaštite slobode medija i slobode izražavanja", kazala je Mijatović.

Prema njenim riječima, ovakva pitanja se moraju rješavati otvorenim dijalogom koji će voditi ka pomirenju, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.