BiH
0

Mihaljević: Ubistva u selu Tulice

BIRN
Saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštvo BiH počelo je dokazni postupak protiv Zdravka Mihaljevića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločin protiv čovječnosti.

Elvir Huseinović je ispričao kako je “početkom rata”, kada je on imao 16 godina, u njegovo selo Tulice došla “vojska sa oznakama HVO-a”, i sve mještane okupila “oko kuće jednog komšije”.

“Bilo nas je oko 40 i vojska nas je čuvala. Rekli su da čekamo ‘Glavnog’, koji će nas pustiti kući”, kazao je svjedok, dodavši da je nakon par minuta “Glavni” došao “sa čarapom na glavi”.

“Dedo Salko Bajraktarević, koji je bio u grupi, stalno je vojnike pitao šta će biti s nama. ‘Glavni’ ga je opominjao da šuti. Na kraju ga je ubio”, ispričao je svjedok.

Prema navodima optužnice, Zdravko Mihaljević je 12. juna 1993. godine učestvovao u napadu na selo Tulice, pri čemu je zarobljeno sve stanovništvo ovog sela. Mihaljeviću se na teret stavlja ubistvo jednog Bošnjaka iz ove grupe.

Svjedok nije mogao u sudnici prepoznati optuženog. Opisujući osobu koju naziva “Glavni”, rekao je da je bio iste visine kao on sa 16 godina, te da je bio mršav.

Nakon tog ubistva, tvrdi Huseinović, “Glavni” je njega i grupu od preko 20 muškaraca odveo do groblja u Tulicama.

“Izdvojio nas je i rekao da se pozdravimo sa porodicom jer ih više nećemo vidjeti”, prisjetio se svjedok i dodao da je kod groblja “Glavni” počeo pucati na njih.

“Vidio sam da je pucao u Mufida Tulića, koji je onda pao u travu”, tvrdi svjedok, koji je vidio kako isti vojnik potom ubija Zijada i Kasima Huseinovića, te Ahmeda Bajraktarevića.

“Nakon toga ‘Glavni’ je rekao vojnicima da nas vode, i svi smo krenuli nazad prema Brezanima”, tvrdi svjedok. Svi zarobljeni civili su potom prebačeni u kasarnu u Kiseljaku, gdje su zadržani narednih “nekoliko dana”.

Državno tužilaštvo Mihaljevića tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, izdvojio grupu muškaraca iz sela Tulice, te ih poveo kod mjesnog groblja. Tu ih je, navodi se u optužnici, Mihaljević postrojio i sedmoricu “na brutalan način lišio života”.

Suđenje se nastavlja 13. juna 2007. godine.