BiH
0

Mihajlo Mihajlović osuđen na doživotni zatvor

NINA
Mihajlo Mihajlović (25) osuđen je danas u Stockholmu na doživotni zatvor za ubistvo švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh u septembru prošle godine.

Mihajlović će također morati platiti Bo Holmbergu, suprugu Lindove, i njihovoj djeci Filipu i Davidu odštetu od 150.000 kruna (20.075 američkih dolara), javila je agencija Asosiated Press.

Sud je uvažio zahtjev tužitelja Agnete Blidberg da Mihajlović osudi na doživotni zatvor za ubistvo s obzirom da nije bilo sumnje da je on "imao namjeru ubiti, a ne samo raniti" Annu Lindh 10. septembra prošle godine, kada je na nju naletio u robnoj kući u središtu Stockholma.

Činjenica je da je Mihajlović "upotrijebio opasno oružje i da je držao nož dvjema rukama prilikom napada (...) što pokazuje da se radi o velikom nasilju. Lokalizacija ozljeda i njihova veličina također ukazuju na namjeru da se oduzme život", ocijenila je porota.

Zločin je okarakteriziran kao ubistvo, s obzirom da je Mihajlović imao namjeru ubiti Lindh (46), koja je iskrvarila i umrla dan poslije napada, prenijela je agencija France Presse.

Prilikom suđenja u januaru sud je utvrdio krivicu Mihajlović koji je priznao zločin, ali je zatražio psihijatrijsku ekspertizu prije izricanja presude.

Stručnjaci su utvrdili kaznenu odgovornost Mihajlović i ocijenili da u trenutku zločina "nije patio od poremećaja čija bi priroda mogla smanjiti njegovu uračunljivost", prenijela je francuska agencija.

"Presuda ne predstavlja iznenađenje", rekao je Mihajlovićev odvjetnik Peter Altin i najavio žalbu.

Haopšenje Mihajlovića i njegovu osudu većina Šveđana doživjela je kao olakšanje zbog još uvijek nerazriješenog ubistva premijera Ulofa Palmea, kojega je nepoznati napadač ubio 1986.