BiH
0

Mihajlica: Protokol Dodika i Silajdžića obmana za građane RS-a

FENA
Srpska radikalna stranka Republike Srpske smatra da je Protokol o reformi policije koji su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik i Stranke za BiH Haris Silajdžić, "jedna obična podvala, obmana i prevara građana RS-a i da je njegov osnovni cilj da se izbjegnu smjene i sankcije koje su najavljene u slučaju nepostizanja dogovora o reformi policije".

Predsjednik radikala RS-a Milanko Mihajlica rekao je na vanrednoj pres-konferenciji da je potpisani Protokol u suprotnosti sa ustavima entiteta i BiH, te skupštinskim zaključcima, najavivši da će sutra zatražiti da se Narodna skupština RS-a izjasni o tom dokumentu.

Radikali smatraju da je potpisani protokol u suprotnosti i sa stavovima koje je Dodik ranije iznosio, kazao je Mihajlica postavivši pitanje kako su se to lideri SNSD-a i S BiH mogli dogovoriti dva dana prije isteka roka, a nisu uspjevali u proteklih nekoliko godina.

"To je najbolji dokaz da je pravi razlog zašto je došlo do dogovora ustvari prijetnja visokog predstavnika u BiH da bi i Dodik i Silajdžić, odnosno njihove stranke mogle da budu sankcionirane", tvrdi Mihajlica navodeći da je njegova stranka uvijek protiv nametanja rješenja i smjena, ali da to ne znači da izabrani predstavnici "mogu pogaziti volju naroda".

Mihajlica je iznio i niz optužbi na račun lidera SNSD-a Milorada Dodika navodeći da nije dobro da "ljudi koji imaju vilu na Kipru, kupe vilu na Dedinju i imaju dvojno državljanstvo, odlučuju o tome da li će RS sačuvati svoju policiju".

Dodao je i da je za RS "bolje da Milorad Dodik izgubi pasoš, nego da ona izgubi svoje policiju", jer je protokol poptuno štetan za Republiku Srpsku.