BiH
37

Midhat Hubijar: Želim da ZOI'84 ponovo postane brend

Piše: E. S. H.
Midhat Hubijar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Midhat Hubijar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
ZOI'84 je ime i brend, a ovo je preduzeće koje ima značenje za sve građane Sarajeva, BiH, ali i šire. Zbog toga se mora raditi na vraćanju i jačanju brenda, ali ja ne mogu sam, meni treba kolektiv rekao je u razgovoru za Klix.ba direktor ovog preduzeća Midhat Hubijer.

Nova uprava je vođenje ZOI'84 preuzela u oktobru prošle godine, a od tada je uplaćeno 15 zaostalih plaća, izdata je upravna zgrada u centru Sarajeva, a ispraća se i jedna od najuspješnijih zimskih turističkih sezona.

Sa direktorom ZOI'84 smo razgovarali o trenutnom stanju i o planovima za konačno ozdravljenje firme i bolje dane za sve uposlenike.

"Nova uprava je počela raditi u oktobru 2014. godine i zatekli smo firmu sa dugom od 16 miliona KM. ZOI je bio u apatičnom stanju, u stanju indolentnosti prema obavezama za uposlenike. Tada je održan i generalni štrajk, išli smo od uposlenika do uposlenika i tražili neku vrstu razumijevanja, da krenemo, da počnemo raditi. Uradili smo ono što je u tom trenutku bilo nemoguće. Ušli smo u pripremu zimske sezone i mislim da je ovo jedna od uspješnijih od završetka rata, pa čak i od Zimskih olimpijskih igara", rekao je Midhat Hubijar za naš portal.

Mišljenja je da se mora raditi na fuziji zimske i ljetne sezone. Ono što je bolno je provođenje sanacionog programa koji je prihvatila Skupština Kantona Sarajevo, a za koji su sindikati radnika dali saglasnost.

"Moramo biti svjesni da su obaveze po plaćama bile puno veće nego su bili prihodi. Oko 3,5 miliona smo imali obaveza po plaćama uposlenika za 2014. godinu, a znamo da ZOI'84 prošle godine ništa nije ni radio. Plaće su isplaćene iako nije ništa prihodovano", podsjetio je Hubijar.

Naveo je da su strateški ciljevi uprave u bliskom periodu da se svako radno mjesto prilagodi stvarnim potrebama ZOI'84 što podrazumijeva iskorištenost svakog uposlenika u punom kapacitetu tokom radnog vremena.

"Činjenica je da ZOI'84 ima infrastrukturalnu devastaciju, ali moramo shvatiti da mi živimo od svog rada i da ne možemo izlaziti na ulicu i tražiti od Vlade da nam pomogne. ZOI jeste u vlasništvu Vlade KS, ali mi smo firma koja posluje na tržištu, koja živi i radi od onoga šro prihoduje. Svi moraju biti svjesni da, ako žele zaraditi plaću, moraju raditi, što se toga tiče tolerancije neće biti", odlučan je Hubijar. Rekao je i da smatra da prošla sistematizacija nije dobro provedena jer je ukinuta proizvodnja.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Nova sistematizacija će biti prilagođena stvarnim potrebama, radnici neće biti selektivno otpušteni. Svako radno mjesto se mora prilagoditi i struci i znanju i ljudi moraju shvatiti da državna firma nije način uhljebljenja, već se moraju približavati realnom sektoru. Oni koji ne budu prihvatili takav način rada, u meni neće imati saradnika", rekao nam je direktor ZOI'84 koji je odlučan da ovo preduzeće vrati na staze stare slave i uspjeha.

Jedan od prvih poteza koji je Hubijar napravio kada je preuzeo upravljanje je izdavanje prostorija u zgradi uprave koja se nalazi u centru Sarajeva.

"Smatrao sam da firma koja je u ovakvim problemima ne može biti smještena u samom centru grada u prostoru od 2.000 metara kvadratniih. Zgradu smo iznajmili i to će se ekstremno osjetiti na mjesečnom prihodu preduzeća. Bilježimo enormni iskorak i idemo naprijed. Sve su to koraci koji su u početku nailazili na nerazumijevanje. Moj jedini interes je da imamo ZOI'84, ali ja ne mogu sam, meni treba kolektiv. Pobornik sam timskog rada i želimo da radimo. Još nismo u situaciji da kažemo da smo stanje konsolidovali i nadamo se da ćemo uskoro imati jaki brend, odličnu uslugu i da ćemo biti ono što je ZOI'84 bio nekada", zaključio je Hubijar u razgovoru za Klix.ba.

Optimalan broj uposlenika u ZOI'84 je 110, a trenutno se broji 140. S obzirom na to da je ugostiteljstvo isključeno sistematizacijom, a da Hubijar smatra da je to jedna od krucijalnih grana unutar preduzeća, direktor ne isključuje mogućnost i da se po konsolidaciji otvore i nova radna mjesta.