Traženje nestalih
0

FOTO / Microsoft poklonio ICMP-u softver vrijedan 225.000 dolara

Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare povodom uručenja nove donacije Microsoft softvera, komercijalne vrijednosti 224.938,00 američkih dolara, Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP).
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Donirani softver će ICMP-u omogućiti da unaprijedi svoje operativne sisteme i nastavi svoj vitalni rad na pružanju pomoći vladama da riješe sudbinu nestalih osoba, uključujući i DNK analizu kojom ICMP pomaže u identifikaciji posmrtnih ostataka desetina hiljada osoba stradalih u ratovima, usljed kršenja ljudskih prava i u prirodnim katastrofama.

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Kathryne Bomberger je ovom prlikom izjavila da ICMP-evi kompleksni sistemi za DNK-identifikaciju zahtijevaju pouzdan softver.

"Microsoft kao globalni lider u ovom polju nam je omogućio pristup izuzetno značajnom sredstvu za naš rad. Zahvalni smo Microsoftu koji je prepoznao važnost naše pomoći vladama širom svijeta u rješavanju problema nestalih osoba", rekla je Bomberger.

Uzimajući u obzir značaj i veličinu ove donacije, u Sarajevo je doputovao Marcel Schneider, generalni direktor Microsofta za 19 zemalja centralno-istočne Evrope i ovom prilikom izjavio:

"Drago mi je što sam danas ovdje sa vama i što možemo zajednički objaviti donaciju Microsoft softvera ICMP-u koju smo realizovali kroz našu globalnu inicijativu 'Neograničeni potencijal'. Ova donacija je očit primjer kako softver i moderna tehnologija mogu pomoći u rješavanju pitanja bitnih za cjelokupno društvo, u ovom slučaju pitanju nestalih osoba i zaista se nadam da će naš softver omogućiti ICMP-u da još efikasnije i produktivnije obavlja svoj posao.“

Direktorica Microsofta BiH, Lejla Zukić-Krivdić, je tokom svog obraćanja istaknula da Microsoft, putem svoje globalne inicijative "Neograničeni potencijal“ već godinama pomaže neprofitnim organizacijama u BiH, te je u vezi donacije ICMP-u naglasila slijedeće:

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
"Otkrivanje istine o sudbini osoba nestalih usljed ratnih sukoba, zloupotrebe ljudskih prava ili prirodnih katastrofa je globalno pitanje, a ICMP je jedina organizacija na svijetu koja se sistemski bavi ovim kompleksnim problemom. Upravo zbog ovih razloga, vrlo je važno da Microsoft, kao društveno odgovorna kompanija, barem u nekoj mjeri, pomogne u rješavanju ovog, izuzetno važnog, pitanja. Iskreno se nadam da će ova softverska donacija, u vrijednosti od 224.938 USD, pomoći ICMP-u da još efikasnije obavlja svoj plementi posao i da ćemo na taj način i mi, kao kompanija, doprinijeti u realizaciji njihove misije“.

Nakon zvaničnog dijela konferencije, za sve prisutne novinare i specijalnog gosta iz korporacije Microsoft gosp. Marcel-a Schneider-a, organizovana je posjeta DNK laboratoriju u zgradi ICMP-a gdje su učesnici konferencije za novinare imali priliku da se upoznaju sa specifičnim aktivnostima i radom ove međunarodne organizacije.

ICMP je uključen u rješavanje sudbina osoba nestalih u ratovima, usljed kršenja ljudskih prava i u prirodnim katastrofama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Iraku, Kolumbiji, Čileu i Filipinima.