BiH
0

Mićić: Napori koji se čine u domovima zdravlja trebali bi biti više vrednovani

FENA
Potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić razgovarala je danas s direktorom Doma zdravlja Kantona Sarajevo Slobodanom Trninićem i njegovim suradnicima o radu te zdravstvene ustanove, rezultatima i problemima.

Tokom susreta u centralnom objektu Doma zdravlja Novi Grad potpredsjednica Mićić istaknula je da bi napori koji se čine u domovima zdravlja trebalo da budu drugačije tretirani i više vrednovani te da bi uposlenici u zdravstvu trebalo da imaju bolju podršku putem određene beneficije.

Direktor Trninić je gošću informirao o organizaciji rada te zdravstvene ustanove koja pokriva područje Kantona Sarajevo i naglasio važnost većeg ulaganja u prevenciju i zanavljanje opreme koja je uglavnom dotrajala posebno u radiologiji.

U susretu, kojem su prisustvovali i predstavnici devet organizacionih jedinica Doma zdravlja KS-a, ukazano je na činjenicu da gotovo četvrtina stanovništva nema validno zdravstveno osiguranje, te potrebu da se to pitanje što prije riješi. Kao problem istaknut je i nedostatak kvalitetnog medicinskog kadra.

Potpredsjednica Mićić je izrazila zadovoljstvo naporima što ih čine uposlenici te medicinske ustanove u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu te obećala biti potpora svemu što su dobre ideje za dobro uređeno stanje.

Mićić je kazala da se u okviru svojih nadležnost posebno orijentirala na socijalnu politiku jer je najviše ljudskih prava upravo u toj oblasti, a Dom zdravlja KS-a označila je kao jednu od ustanova takve vrste u FBiH koja postiže dobre rezultate.