BiH
2

Michelle Obama ugostila supruge državnika, na ručku bila i Sabina Komšić

Klix.ba
Michelle Obama i Sabina Komšić (Foto: AFP)
Michelle Obama i Sabina Komšić (Foto: AFP)
Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama ugostila je supruge svjetskih državnika. Među pozvanim damama bila je i Sabina Komšić, supruga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Svečani ručak za 50 dama šefova država i predsjednika vlada održan je u Harlemu, dijelu četvrti Manhattan, za koji Michelle Obama smatra da je tipično američki.

"S razlogom sam dame državnika iz cijelog svijeta pozvala u Harlem. Ova zajednica posjeduje energiju i jednu vrstu strasti koja je tipično američka. U ovom dijelu živjeli su neki od najvećih afroameričkih umjetnika, kao što su slikar Aaron Douglas, pisci Langston Hughes i Zora Neale Hurston te muzičari Louis Armstrong, Ella Fitzgerald i Duke Ellington", kazala je Obama.

Michelle je sa prvim damama svjetskih državnika govorila o položaju žena u zemljama svijeta, o načinima da se poboljša njihov položaj i poveća utjecaj žena.

Prve dame svijeta obišle su muzej u Harlemu te uživale u ručku, razgovoru i druženju.

Podsjetimo, u New Yorku se održava zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojem prisustvuju najviši državni zvaničnici zemalja članica UN-a.