BiH
245

Michael Schumacher i Bob Dole počasni građani Kantona Sarajevo

Piše: N. J.
Michael Schumacher
Michael Schumacher
Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas odluku o dodjeli javnih priznanja "Počasni građanin Kantona Sarajevo" bivšem američkom senatoru Bobu Doleu i legendi Formule 1 Michaelu Schumacheru.

Michael Schumacher kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je 1,5 miliona eura za projekte u Sarajevu, Senegalu i Peruu, te je u sklopu tih projekata dva puta posjetio Sarajevo.

Inače, sedmostruki svjetski prvak u glavni grad BiH Sarajevo prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine. Schumacher, koji je bio i veliki humanitarac u Sarajevo je tada stigao u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijalizovanu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumaher je nakon agresije na BiH, djeci koja su u ratu ostala bez nogu i ruku, plaćao liječenje i proteze, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca. Michael je uvijek bio veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva, što svjedoči i njegova izjava prilikom tih posjeta.

"Ja jednostavno volim Sarajevo. Dolazim ovdje zbog djece kojoj je potrebna pomoć i pažnja. Želim da i drugi slijede moj primjer i posjete Sarajevo", kazao je.

Bob Dole je počasnim građaninom Kantona Sarajevo proglašen zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u pružanju podrške u zaustavljanju agresije i očuvanju države BiH.

Također, Skupština je dodijelila javna priznanja odnosno Plaketu Kantona Sarajevo hrvatskoj historičarki i kritičarki umjetnosti Dunji Blažević te publicisti Nihadu Halilbegoviću.

Dunja Blažević je dobila priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Kantona Sarajevo i BiH u oblasti kulture i umjetnosti.

Nihad Halilbegović je dobio priznanje za izuzetne zasluge u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Sarajeva i države BiH od agresije, kao i za doprinos u očuvanju kulturnog nasljeđa u BiH.