Ambasador Ocak
0

"Mi želimo da budemo uz BiH"

FENA
Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Vefahan Ocak izjavio je danas, nakon razgovora s potpredsjednikom RS-a Adilom Osmanovićem, da njegova zemlja ima namjeru i želju da u svim pogledima pomogne BiH u kojoj vidi istinskog prijatelja i partnera.

"Mi želimo da budemo uz vas i u okviru svoje uloge koju imamo u međunarodnoj zajednici. Cilj Turske je da, u okviru mogućnosti koje ima, nastavi pružati maksimalnu podršku BiH u ostvarenju ulaska u NATO i Evropsku uniju, a trenutni problemi i poteškoće u zemlji će se riješiti pameću, razumom i dobronamjernošću, što je i odlika dobre politike“, rekao je Ocak na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Turski ambasador je, na pitanja novinara, odgovorio i da je krivo interpretirana nedavna izjava ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua te da je ta interpretacija najveću štetu donijela BiH i njenim građanima.

On je kazao da je predstavnik jedne prijateljske zemlje te da je štetno da se u njegovim riječima ili riječima turskih zvaničnika pokušava pronaći mržnja, a ne prijateljstvo.

“Nalazio sam se u prostoriji u kojoj je naš ministar odbrane održao taj govor. Ono što je srž govora jeste da smo mi Turci od Otomanske imperije bili na ovim prostorima, živjeli na istoj zemlji, ponosili se istom kulturom, ostvarili ista bogatstva i međusobno se povezali. Kada dolazim u Sarajevo ne osjećam se strancem, jer Sarajevo je moj grad, isto kao što je Istanbul vaš grad i u toj izjavi ne vidim ništa loše“, rekao je Ocak, komentirajući nedavnu Davutogluovu izjavu u Sarajevu, u kojoj je, navodno, kazao da je cilj turske vanjske politike uspon otomanskog Balkana kao centra svjetske politike, te istakao da je Turska odgovorna za BiH.

Potpredsjednik Osmanović je rekao da ne želi tumačiti govor turskog ministara vanjskih poslova, ali je dodao da se po riječima Ocaka može da zaključiti da je Turska jedna prijateljska zemlja koja želi najbolje za BiH.

"Kao politolog mogu razumjeti određene rezerve u pogledu bosanskih Srba s prostora BiH o pitanju Republike Turske, ali treba uvijek dobronamjerno razumjeti poruke koje dolaze od aktuelne vlasti iz zemlje koja želi da gradi prijateljske odnose s BiH i pružati joj pomoć koja joj je potrebna“, rekao je Osmanović.

Turskog ambasadora u BiH, on je informirao o trenutnoj ustavnoj poziciji bošnjačkog i hrvatskog naroda u RS-u te iznio probleme povratničke populacije na prostoru RS-a u pogledu nedovoljne zastupljenosti u javnim institucijama koje se finansiraju iz entitetskog i budžeta općina.

Također je Ocaka informirao i o aktuelnoj situaciji u Vijeću naroda RS-a i apelacijom koju je Klub Bošnjaka uputio Ustavnom sudu BiH u vezi s izmjenam Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a.

Zaključeno je i da je potrebno učiniti sve napore da bi se otvorio međunacionalni dijalog na prostoru BiH jer je to potrebno državi i njenim građanima.

Ukazano je i na neophodnost veće ekonomske saradnja između Turske i BiH jer bi se, kako je rekao Osmanović, s ekonomskim ulaganjem moglo lakše rješavati pitanje zapošljavanja povratničke populacije.

Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici bošnjačkog naroda u RS-a, predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić.