Milorad Dodik
0

"Mi smo svoje rekli"

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja, ali da je Narodna skupština RS dovoljno autentična da može sama odlučiti na koji način i kada će šta stavljati na dnevni red.

Komentarišući Inckovu najavu da će informisati Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da Narodna skupština RS nije preduzela ništa u vezi sa ranije donesenim zaključcima o prenošenju nadležnosti sa RS na nivo BiH, te razmotriti svoje dalje korake, Dodik je rekao da su Inckovi dalji koraci ''njegova stvar''.

''On ima pravo na svoje posmatranje bilo kog događaja . Mi smo sve u suštini rekli'', istakao je Dodik.

On je naglasio da Narodna skupština RS nije donijela odluku da zaključci ne postanu pravosnažni tako što ih neće objaviti u "Službenom glasniku". 

"Što se tiče objavljivanja, to je stvar tehnike. To je poslato na objavljivanje u žSlužbeni glasnikž i biće objavljeno kako to dolazi  na red. Takvu odluku Narodna skupština nije donijela, koliko ja znam'', izjavio je Dodik. 
		
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko informisaće    Upravni odbor Savjeta za provođenje   mira o činjenici da Narodna skupština RS nije preduzela ništa u vezi sa   ranije donesenim zaključcima,    te  razmotriti svoje dalje korake, saopšteno je iz OHR-a.

 Incko je konstatovao da je Skupština   RS "donijela racionalnu odluku da zaključci ne postanu pravosnažni tako što ih neće objaviti u Službenom glasniku".  
Visoki predstavnik je ranije upozorio Skupštinu  da zaključci od 14. maja daju instrukcije institucijama RS da djeluju na način koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavno. 

Incko je zatražio je od Narodne  skupštine  RS  da do 11. juna poništi   ove  zaključke. Visoki predstavnik Narodnoj skupštini je u vezi sa ovim zaključcima  uputio pisma   25. maja i 5. juna.