Komšić o Danu nezavisnosti
0

"Mi još uvijek tragamo za svojom ličnom slobodom"

Sarajevo-x.com
Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH
Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH
"Kao savjesni građani izašli smo na referendum o samoopredjeljenju 1. marta 1992. godine i izglasali svoju nezavisnost. Bosna i Hercegovina je, većinskom voljom svojih građana, odlučila da svoj put nastavi sama. Taj dan je postao istorijski za našu zemlju", izjavio je večeras Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom večerašnjeg prijema povodom Dana državnosti BiH, održanog u Sarajevu.

Tada nismo mogli ni slutiti da će bilo ko sebi uzeti za pravo da ne poštuje našu odluku i da se suprotstavi volji većine. Nažalost, to se desilo. Naša želja za samostalnošću je neistomišljenicima bila povod za rat. Ali, uzroci rata su se, ipak, nalazili u velikodržavnim planovima naših susjeda i njihovoj želji da raskomadaju Bosnu i Hercegovinu, riječi su predsjedavajućeg Komšića.

"Nismo imali puno vremena da se radujemo svojoj nezavisnosti jer su se zlo i tama ubrzo nadvili nad našim domovima. Iznenađeni tolikom mržnjom i nasilnošću, iako zbunjeni i zatečeni, uspjeli smo se organizovati, jer smo morali zaštititi naše najdraže kako smo najbolje znali i umjeli. Nedopustivo dugo smo bili izloženi nepravdi, bolu, tuzi i očaju. I najkraći rat traje predugo, a rat u Bosni i Hercegovini je trajao godinama", kazao je gdin Komšić.

On je napomenuo da će uskoro biti punih petnaest godina da smo izvojevali svoju slobodu, a u njoj još uvijek žive ljudi željni pravednog života. Kazao je da zna da većina građana sasvim ljudski, skoro skromno, za sebe želi čovjeka dostojan život, što se u našim trenutnim uslovima ponekad čini nemoguće.

"Danas, kada nam je država nezavisna i slobodna, mi još uvijek tragamo za svojom ličnom slobodom, a neki od nas je još nisu osjetili. Mnogi su sputani u svojoj slobodi, zbog nehumanih i ponižavajućih okolnosti u kojima su prinuđeni da žive. Niko od nas to ne želi svojoj djeci i budućim pokoljenjima. Zato se moramo boriti za ljepše sutra koje ćemo im ostaviti. Nažalost, ima još onih koji 01. mart ne priznaju Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine, iako žive u ovoj zemlji, iako je ovo i njihova domovina", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH večeras u Sarajevu, doavši i sljedeće:

"Oni koji svojim srcem vole i poštuju ovu zemlju, sigurno žele i da joj pomognu u ovim teškim godinama. Pomoći joj možemo ako je razvijamo, gradimo i jačamo. Pri tom ne mislim samo na materijalna dobra, već i na međuljudske odnose, na solidarnost, na razumijevanje različitosti. Odnosimo se prema našim sugrađanima upravo onako kako želimo da se oni prema nama ponašaju, pa će Bosna i Hercegovina za sve biti ugodno mjesto za život".

Samo jaka i pravedna država je u stanju pomoći svojim građanima i zaštiti ih. rekao je on, dodavši da je siguran da većina upravo takvu državu želi.

"Kao suverena i demokratska zemlja imamo pravo da sami odlučujemo o svojoj sudbini, kao što smo to i do sada činili. Vrijeme je da svaki pojedinac, dakle, svaki građanin ove zemlje, mudro iskoristi to pravo i dobije upravo ono što želi. Pokušajmo vratiti povjerenje među ljudima, budimo ustrajni i prepoznajmo ono što nam je zajedničko, ono što je vrijedno i ljudsko. Jedino tako ćemo svakom ponaosob uspjeti vratiti dostojanstvo i ponos, ono što nas čini dobrim ljudima", kazao je na kraju svoga govora predsjedavajući Komšić, obrativši se na prijemu povodom Dana državnosti BiH.