BiH
0

Mešković: Suočavanje Mladića i Karadžića je put ka istini

FENA
Jasmin Mešković
Jasmin Mešković
Pojavljivanje Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske je početak otkrivanja prave istine, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković.

On smatra da je suočavanje Karadžića i Mladića mudar potez Međunarodnog suda u Hagu te da će braneći sebe, automatski, jedan na drugog prebacivati krivnju.

"Kroz aktivnosti suđenja i kroz suočavanje Mladića i Karadžića će se doći do istine o stepenu, karakteru i načinu rata u BiH", smatra Mešković.

Istaknuo je i kako je nedolično ponašanje Mladića u Hagu nije ništa novo te da su žrtve na to navikle, ali da se radi o direktnom ismijavanju i žrtava i suda.

"Naša očekivanja su da će sud u Hagu uspjeti dokazati odgovornost i potvrditi sve iskaze žrtava", kaže Mešković.

Ratko Mladić se pojavio danas u sudnici Haškog tribunala na suđenju Radovanu Karadžiću.

Karadžiću i Mladiću se pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića.