BiH
0

Meškov: Rusija želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH

FENA
Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksej Meškov izjavio je danas u Banjoj Luci da njegova zemlja želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu Bosni i Hercegovinu te da se i dalje razvijaju odnosi i veze u svim pravicima.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Vjerujem da narodi u BiH mogu sami da rješavaju pitanja vezano za svoju sudbinu", rekao je Meškov na pres-konferenciji.

Meškov je, nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kazao da je potrebno da se stimuliraju privredni odnosi, posebno po važnom projektu kao što je "Južni tok“ te razvoju ruskih investicija kako u RS tako i Federaciji BiH.

"Veoma smo ponosni na to kako radi Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu", dodao je Meškov i uvjeren je da će dolazak Sberbanke pomoći da se ojača ekonomska saradnja.

Dodik je, nakon razgovara s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Rusije koju je predvodio zamjenik ministra Aleksej Meškov, rekao da su važni privredni subjekti iz Rusije prisutni u RS.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Veoma smo zadovoljni tom saradnjom. Radimo na nizu novih projekata i ova posjeta je značajna i po tome što je dodatno trebalo, na nivou BiH, da razriješi neka pitanja vezano za izgradnju "Južnog toka“ koji je kapitalni projekt za RS, ne samo privredni, već i civilizacijski", rekao je Dodik ističući da se traže načini da se ubrzaju procedure vezano za određene ugovore između BiH i Ruske Federacije i time se, kako kaže, otkloni jedan od najvećih zastoja u tom pogledu.

Sva druga pitanja oko ovog projekta između RS i Rusije su, navodi, riješena.

"RS je veoma ponosna što je dio velikog projekta "Južni tok“ i zahvalni smo Rusiji što je u tome prihvatila i učešće prostora RS", rekao je Dodik naglasivši da saradnja RS-a i Rusije nije usmjerena protiv bilo koje druge strane i uvijek je usmjerena da se postignu, kako kaže, benefiti i svi imaju koristi od toga.

Na sastanku u Banjoj Luci bio je riječi i o političkim pitanjima, a Dodik kaže da je stav Rusije u Vijeću za implementaciju mira u BiH (PIC) usmjeren na poštivanje Dejtonskom mirovnog sporazuma i ustavnog uređenja BiH te da unutrašnje stvari treba da se rješavaju unutar države.