Nebojša Radmanović
0

"Mesićeve političke ocjene su zlonamjerne"

FENA
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, povodom izjava predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića o političkom stanju u BiH, saopćio je da političke ocjene koje Mesić daje o situaciji u BiH, predstavljaju jednostrano, tendenciozno i zlonamjerno prikazivanje prilika u BiH u međunarodnoj komunikaciji.

Radmanović kaže da je posljednjih dvadeset godina, koliko je aktivan u politici, Mesić jedan od glavnih krivaca za loše političke odnose u regiji, te da u svojim javnim istupima otvoreno pruža podršku političkim predstavnicima samo jednog, bošnjačkog naroda u BiH, a kritikuje političke predstavnike Srba i Hrvata.

''Mesić se predstavlja prijateljem BiH, a za deset godina njegovog mandata na čelu Hrvatske, sva otvorena pitanja između dvije zemlje koja je zatekao na početku mandata još uvijek su mrtvo slovo na papiru. Zbog nerješavanja ovih pitanja uglavnom trpi BiH, ali to ne brine predsjednika Mesića, jer to nije njegova nadležnost. To samo govori o političkoj situaciji u kojoj se BiH nalazi'', saopćio je on.

On smatra da BiH ne razbija Republika Srpska, već ovakve provokativne izjave Stjepana Mesića, kojima relativizuje i ruši Dejton.

Mesić je otišao tako daleko da optuži i ''Evropu da razbija BiH, jer Evropa prihvata sve što traži Milorad Dodik''. Osporavanje Republike Srpske je konstanta Mesićeve politike svih ovih godina. Na sreću, uskoro će u Hrvatskoj biti izabran novi predsjednik, koji će, nadamo se, imati realniji i konstruktivniji odnos prema pojedinim političkim opcijama u BiH, zaključio je Radmanović.