BiH
0

Mesić u Pragu otkrio spomen ploču Nikoli Tesli

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Češkoj, otkrio je u ponedjeljak na svečanosti u Pragu spomen ploču Nikoli Tesli i postavio temeljni kamen za budući spomenik tom velikom izumitelju.

Spomen ploča postavljena je u Teslinoj ulici u okrugu Prag 6 zajedničkom inicijativom ambasada Hrvatske i Srbije, te grada Praga, povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, koji je 1879. i 1880. godine studirao u češkom glavnom gradu, javila je Hina.

"Posebno sam zadovoljan što se spomenik tom genijalnom znanstveniku postavlja zahvaljujući suradnji Hrvatske i Srbije", kazao je Mesić tokom svečanog otkrivanja spomen ploče, podsjećajući da je Tesla govorio kako se ponosi "srpskim rodom i hrvatskom domovinom".

Mesić se ranije u ponedjeljak, prvog dana svog dvodnevnog službenog posjeta Češkoj, sastao s češkim kolegom Vaclavom Klausom, s kojim je razgovarao o jačanju gospodarskih odnosa između dvije zemlje, regionalnim pitanjima, globalnom ratu protiv terorizma, te hrvatskom putu prema Europskoj uniji.