BiH
5

Mesić: Rehabilitacija Draže Mihajlovića je pravosudni i politički skandal

FENA
Stipe Mesić na SBF-u (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stipe Mesić na SBF-u (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihajlovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je u četvrtak bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica, ističe Mesić.

U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić.

"On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike", kaže se u saopćenju.

Četnički pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su sarađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom, ističe Mesić.

Također podsjeća da se ustašama četnici praktično nikada nisu sukobili, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.

"Rehabilitirati danas Dražu Mihajlovića, govoriti o njegovom 'ubistvu' i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva može završiti samo u katastrofi", upozorava Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugog svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma.