Nebojša Radmanović
0

'Mesić ratno-huškačkim izjavama fantazira o ratu'

Sarajevo-x.com
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Povodom izjave odlazećeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića na jučerašnjem neformalnom druženju s novinarima da "kada bi Dodik u RS eventualno raspisao referendum o odcjepljenju od BiH, odmah bih vojskom prekinuo koridoror u bosanskoj Posavini", član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović medijima je uputio svoju reakciju.

Radmanović ističe kako je Mesićeva izjava "ratno-huškačka", ali dodaje da ga ona "nimalo ne iznenađuje".

"U deset godina svog predsjedničkog mandata Mesić je dao nebrojeno provokativnih izjava kojima se direktno miješao u unutrašnje odnose BiH, uglavnom na račun RS, zbog čega su mu aplaudirali u drugom entitetu BiH, ali ova posljednja data na kraju mandata tek nam otkriva pravog Mesića kao političara i državnika", kaže Radmanović. "Mesić se svojevremeno javno hvalio da je razbio Jugoslaviju, a sada bi sa vojskom i ratovao u BiH. Malo mu je što je regularna hrvatska vojska u proteklom ratu okupirala dio BiH, ubijajući Srbe u Mrkonjić Gradu i drugim mjestima RS, uništila njihovu imovinu, već sada fantazira o navodnim odcjepljenjima i novim ratnim sukobima. On je spreman i NATO uvući u rat u BiH, samo da bi izliječio svoje političke frustracije."

Član Predsjedništva BiH dodaje i to da će Mesić u budućnosti biti "samo politički penzioner", pa se "ništa neće pitati u Hrvatskoj, a još manje u BiH, gdje su Hrvati birači pokazali šta misle o njemu i njegovom predsjednikovanju".

Na kraju saopštenja za javnost Radmanović kaže da je Mesić "na kraju mandata iskreno priznao šta misli o RS i BiH, iako smo to znali i ranije", te optužuje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da ne osuđujući Mesićevu pokazuje "da su oni tako nešto zajednički i planirali".

"Na sreću, novoizabran predsjednik Republike Hrvatske, najavljuje novi, smireniji pristup u odnosima između Republike Hrvatske i BiH, daleko od konfliktnih i zapaljivih izjava svoga prethodnika", stoji u saopštenju Kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.