Radmanović optužuje Mesića
0

Mesić "podgrijava terorističku priču u BiH"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da hrvatski predsjednik Stjepan Mesić „svojim izjavama podgrijava terorističku priču u dijelu BiH“, te da se nada da će to prestati.

On je na pres-konferenciji kazao da Mesić, po njegovom viđenju, „vrijeđa Bošnjake u BiH, kada kaže da oni nisu sposobni da imaju ni svoju državu, što je asocijacija da i u ovoj i ovakavoj državi teško mogu da se ostvaruju dogovori sa njima“.

Naveo je i da je nakon izjava Mesića od prije nekoliko mjeseci „došlo do pojačane aktivnosti određenih terorističkih grupa u BiH, o čemu se pisalo“, te da "nije više moguće vjerovati da su te izjave slučajne“.

Radmanović je kazao da se nada da će „svi u BiH i u regionu imati snage da kažu Mesiću šta misle o tome i da će ovakvo podgrijavanje teške situacije u BiH prestati“.

Govoreći o posljednim izjavama hrvatskog predsjednika, Radmanović je dodao da je smatrao da su i ranije teške riječi prevaziđene, te da je prije dvadesetak dana i "sam razgovarao sa Mesićem u jednom smirenom tonu".

On je precizirao da neće tražiti da Predsjedništvo BiH uputi diplomatsku notu Hrvatskoj, jer za to, naveo je, ne može dobiti podršku druga dva člana kolektivnog šefa države.

Mesiću je zamjerio i na izjavama u kojima, kako kaže, jedino on govori o mogućem ratu na Balkanu.

„U BiH nisam čuo, osim kod nekih militantnih skupina, da neko govori o ratu na Balkanu. I u Hrvatskoj nisam čuo da neko, osim Mesića, govori o tome“, kaže Radmanović.

Hrvatskog predsjednika je još optužio da stalno ponavlja navedene stavove, a zamjera mu i neke negativne izjave o RS-u.