BiH
0

Mesić: Milošević jedan od najvećih zločinaca 20. vijeka

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, komentarišući smrt bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, izjavio je kako je riječ o jednom od najvećih zločinaca 20. vijeka i da možemo biti nezadovoljni što nije dočekao presudu i suočio se s pravdom.

"Milošević je planirao i pokrenuo rat, u koji je ugrađen ratni zločin i genocid. Od njega je sve polazilo, komandovao je vojskom i trabantima u tzv. krajini i Republici Srpskoj te događajima na Kosovu", rekao je predsjednik Mesić gostujući u današnjoj emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

Ocijenio je kako Miloševićevom smrću saradnja Srbije s Haaškim sudom ne bi trebala biti ugrožena, te da Srbiju očekuje katarza i suočavanje s istinom o Miloševićevoj zločinačkoj politici.

Na novinarsko pitanje na koji bi način pravda mogla biti zadovoljena, Mesić je rekao da bi trebalo uhapsiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao i članove bivšeg jugoslavenskog vojnog vrha, generale Blagoja Adžića i Veljka Kadijevića, koji su uspostavljali granice "velike Srbije" te su odgovorni za napade na Vukovar i druge gradove, kao i za odvođenje ljudi u logore i masovne likvidacije.

Na novinarsko pitanje hoće li ostati bez predsjedničkog aviona i službenog automobila, budući da 66. pukovnija traži da država namiri njeno potraživanje od 545 milona kuna za obavljene građevinske radove, predsjednik Mesić je rekao da "mogu tražiti i Eifelov toranj".

"Ta pukovnija nikada nije bila u sastavu HV-a i nitko ne zna kako je potrošen taj novac", izjavio je Mesić, dodavši da su najmoderniji građevinski strojevi kupljeni novcem hrvatskih poreznih obveznika, darovani Hrvatskoj kulturnoj zajednici u Herceg-Bosni, a potom firmi Monitor. "I sada ti traže novac", rekao je Predsjednik.

Osvrćući se na dug Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama, Mesić je rekao kako taj dug nema veze sa sukcesijom bivše Jugoslavije i da će prije ili kasnije morati biti plaćen.

"To je obaveza Ljubljanske banke i svi njeni štediše trebaju imati jednak status", rekao je Mesić, dodavši da bi priznavanje tog duga trebao biti uvjet otvaranja poslovnice Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

U vezi s italijanskim zahtjevom za liberalizaciju kupovine nekretnina u Hrvatskoj, Mesić je rekao da Hrvatska treba zastupati načelo reciprociteta.