"Neophodna reakcija"
0

Mešanović: Izgradnja hidroelektrana na Drini je atak na BiH

Anadolija
Nakon što su Republika Srpska i Elektroprivreda Republike Srpske (RS) jučer u Banjoj Luci s predstavnicima njemačke kompanije RWE Innogy GmbH potpisali ugovor o strateškom partnerstvu za istraživanje, izgradnju i korištenje hidropotencijala gornjeg toka rijeke Drine, predsjednik Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine Hamed Mešanović tvrdi u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da se radi o još jednom pokušaju preuzimanja državnih nadležnosti.

Potpisani ugovor, podsjetimo, odnosni se na projekt izgradnje četiri hidroelektrane vrijedne 460 miliona eura, ukupne snage 210 megatava, a koji će, kako je planirano, proizvoditi 760 gigavatsati električne energije.

"Sve je to, na neki način, atak na državu. Preuzima se nadležnost države, a to se može dešavati iz raznoraznih razloga. Jedan od razlog može biti to da se ta država ruši i neuvažava, a drugi razlog može biti nastojanje da se djeluje pod firmom: "Daj da mi to uradimo, jer bit će tu nas". Drina je pogranična rijeka, i bez obzira u kojem dijelu će se raditi ti objekti, to je u nadležnosti države. Sve što se radi u pograničnom dijelu jeste nadležnost institucija države. Osim toga, kad je u pitanju pravni subjektivitet BiH, svi međunarodni ugovori, odnosno ugovori sa svim državama, pa i onim u regionu, podliježu pod nadležnost državnih institucija. To znači da je u slučaju ove izgradnje nadležno Vijeće ministara BiH i resorno ministarstvo", kazao je Mešanović za AA.

Dodaje da ovo nije prvi pokušaj da se izvrši prisvajanje nadležnosti i potpisuju određeni ugovori.

"Takav je slučaj ugovora sa Strabagomo realizaciji projekata na izgradnji koridora 5C. Projekt nije uspio iz jednostavnog razloga što međunarodne finansijske institucije, kada dođe do realizacije, odnosno do konstrukcije finansiranja projekta, ne žele učestvovati u nečemu što nije u skladu sa zakonom. Dakle, međunarodne institucije nisu smjele podržati finansiranje. Mislim da ista sudbina očekuje i ovaj projekt", dodaje Mešanović.

Komentirajući burne reakcije iz Crne Gore budući da ta država uopće nije upoznata s projektom koji može ugroziti i životnu okolinu, Mašanović dodaje da "zato i govori da je ovdje u pitanju pravni subjektivitet države BiH".

"Država BiH zato i trebala biti uključena u cio proces da bi iskontaktirala sa svim državama koje su ugrožene po pitanju vodotoka rijeke Drine. Tu dolaze u obzir Crna Gora i Srbija. Sve je to u nadležnosti države, to jeste Vijeće ministara BiH. Vijeće ministara ima pravo da u realizaciji projekta zaduži entitetske institucije da obavljaju određene razgovore i pregovore, ali u konkretnom slučaju sve mora ići preko državnih institucija", rekao je Mešanović.

Naglašava kako je u ovom slučaju neophodna reakcija države. Podsjeća da pojedini političari poput Dušanke Majkić, a koja dolazi upravo iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stalno dovode u pitanje Komisiju za koncesije BiH tvrdeći daju treba ukinuti, što očito nije nimalo slučajno.