Krajem godine završetak 5 predmeta
0

Meron: Nove mjere za brža okončanja suđenja u Hagu

SRNA
Theodor Meron
Theodor Meron
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron izjavio je danas da će do kraja ove godine biti završena suđenja u pet od ukupno osam predmeta.

On je istakao da sudska vijeća pred kojima su ova dva predmeta nastavljaju da traže "nove mjere za smanjenje potencijalnih kašnjenja, uz punu zaštitu prava optuženih".

Meron je rekao da je "prihvatanje novih mjera“ od strane žalbenog vijeća dovelo do toga da se rasprava u predmetu protiv Ante Gotovine i Mladena Markača održi devet mjeseci ranije nego što je prethodno bilo predviđeno. "Brze pripreme u toku su u žalbenom predmetu generala Momčila Perišića", istakao je Meron.

Prema njegovim riječima, zbog nepredviđenih kašnjenja na suđenjima u predmetu "Prlić i drugi", te u predmetima generala Zdravka Tolimira i Vojislava Šešelja, a zbog mogućih žalbi na prvostepene presude, može doći do toga da se postupci nastave pred Rezidualnim mehanizmom, koji će početi da funkcioniše za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu, po okončanju njihovih mandata.

Meron se posebno osvrnuo na Šešeljev slučaj, ističući da on, kao i svi drugi pritvorenici, dobija zdravstvenu njegu na najvišem niovu koji postoji u Holandiji.

"Lično sam zainteresovan za ovaj slučaj i siguran sam da on dobija najbolju moguću zdravstvenu njegu", rekao je Meron.

On je podvukao da u vezi sa formiranjem informativnih centara na području bivše Jugoslavije već ima podršku Vlade Hrvatske i od bošnjačkog i hrvatskog člana PredsJedništva BiH.

Meron kaže da Tribunal još čeka na stav Vlade Srbije u vezi sa osnivanjem informativnih centara na teritoriji Srbije.