Kampanja
0

Merlin i Hari pozivaju na zaštitu autorskih prava

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Agencija za zaštitu autorskih prava "Sine Qua Non" pokrenula je kampanju "Poštujmo autorska prava" u okviru koje će se od petka početi da emitira promotivni video spot u kojem pjevači i autori Dino Merlin i Hari Varešanović pozivaju na poštivanje autorskih prava.

U sarajevskom "The Clubu" spot su promovirali direktor Agencije Mirza Hajrić, Hari Varešanović i tekstopisci Fahrudin Pecikoza i Nazif Gljiva.

"Mi autori, izvođači i novinari možemo o ovome samo pričati naokolo, ali dok ljudi u vlasti koji imaju stvarnu moć da zaštite autorska prava ne počnu raditi svoj posao, na žalost ne možemo puno učiniti", kazao je Gljiva.

Varešanović i Pecikoza istakli su da samo uz poštivanje autorskih prava i jaku agenciju koja že se baviti njihovom zaštitom mladi autori mogu doći do izražaja.

"Kada smo mi počinjali na sceni, postojala je agencija SOKOJ, i tada je mogao snimati samo onaj ko zna raditi, a ne onaj ko nađe sponzora i plati. Niko od nas nije imao novac, i da su tada Hari, Dino i svi koji su i danas zvijezde morali dati novac da snime album, ne bi ga snimili", kazao je Pecikoza te dodao kako u posljednjih 15-ak godina "zahvaljujući" takvom stanju bh. scena nema mnogo novih lica na estradi koja nešto znače.

Varešanović je kazao kako je apsurd da je on tek nakon višedecenijskog bavljenja muzikom tek sada došao u priliku da može raditi tekstove za druge izvođače.

"Morao sam pjevati jer od autorstva ne bih mogao živjeti. U svim normalnim zemljama je obrnuto: autori u mnogim slučajevima zarađuju mnogo više od pjevača", kazao je Varešanović. Mirza Hajrić je potcrtao kako BiH ima jedan od boljih zakona o autorskim pravima u Evropi, ali da je problem što oni koji moraju raditi na njegovoj provedbi ne rade svoj posao.

Promociji kampanje su prisustvovali neki od autora i izvođača sa domaće scene među kojima su Rizo Ruža, Dado Čaušević, Alma Čardžić, Almir Ajanović...

Uz pohvalu za učešće u ovoj svakako potrebnoj kampanji, ne možemo a da ne napomenemo da je Hari Varešanović 1999. godine diskvalificiran sa "Eurosonga" jer je otkriveno da je njegova pjesma "Starac i more" ranije objavljena u Finskoj kao "Sydänveri", dok se Merlinu nerijetko spočitava da je melodije za mnoge svoje pjesme "posudio" od popularnih stranih izvođača kao što su Michael Jackson, UB40, Youssou N'dour...