BiH
7

Merkel pozvala bh. političare 28. augusta u Berlin

NAP
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel, premijerka Njemačke pozvala je bh. političke lidere 28. augusta u Berlin na sastanak o perspektivi novog pristupa EU za BiH, kazao je njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier na Forumu za prosperitet i zapošljavanje, prenosi NAP.

On je iskoristio priliku te čestitao nogometnoj reprezentaciji BiH plasman u Brazil.

"To je potvrda za BiH. Sedam igrača iz Bundeslige igra kod vas", dodao je Steinmeier.

Podsjećamo, ranije je bh. novinska agencija Patria objavila da su Sjedinjene Američke Države i Njemačka započele inicijalne razgovore o novoj inicijativi za rješavanje ključnih pitanja, uključujući ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

Nova međunarodna inicijativa bi imala svoju kulminaciju na proljeće naredne godine, potvrđeno je agenciji Patria iz više izvora.

Posljednjih sedmica su intenzivirani kontakti na relaciji Washington-Berlin, i to, u prvom valu, na nivou utjecajnih nevladinih organizacija koje imaju dobre veze sa administracijama.

Ti razgovori, od kojih su neki već održani u Berlinu imaju za cilj isprogramirati realne ciljeve i domete nove međunarodne inicijative. Nova incijativa bit će fokusirana na realne reforme koje se tiču funkcionalnosti, primjerice uspostavljanje državnog ministarstva poljoprivrede, te praktične izmjene ustava koje bi omogućile rad državnig organa bez stalnih blokada. Još se vode razgovori o tome da li u paket uključivati i reformu Federacije BiH, za koju neki smatraju da je preduvjet ustavnih reformi.

Washington je zainteresirao Njemačku, čiji je glas u Evropskoj uniji najjači da se uključi u ovu inicijativu, posebno ako Berlin preuzme i mjesto visokog povjerenika za vanjsku politiku i sigurnost EU koji bi, vjerovatno bio i nosilac nove inicijative, piše Patria.