BiH
0

Merkator povukao majonezu za koju se sumnja da je uzrok trovanja u Tuzli

FENA
Još nisu poznati rezultati analize uzoraka hrane iz restorana brze prehrane "Bosburger“ u Tuzli nakon što se krajem prošle sedmice otrovalo više od 200 građana Tuzle i Tuzlanskog kantona, koji su konzumirali hranu u ovom objektu.

Rezultati će biti poznati sutra, iako je bilo najavljeno da će se to desiti danas, potvrđeno je u Veterinarskom zavodu Tuzla.

Dugo čekanje na rezultate analize uzoraka hrane otvorilo je i prostora za međusobna optuživanja na relaciji "Bosburger“ - "Merkator“. Predstavnici Bosburgera navode da su spornu majonezu, za koju se sumnja da je glavni izvor zaraze i obolijevanja građana od salmonele, nabavili u "Merkatoru" u Tuzli dok iz "Merkatora" navode da još nema potvrde da je majoneza uzrok trovanja građana.

"Spornu majonezu ipak smo povukli iz prodaje i tako će biti sve dok ne stignu zvanični rezultati“, poručuju iz uprave "Merkatora".

U Infetktivnnoj klinici UKC-a Tuzla pregled i liječenje prošlo je ukupno 217 građana koji su se javili sa simptomima trovanja. Na liječenju je zadržano 19 pacijenata od kojih je jedan danas pušten kući.

Svi pacijenti se osjećaju puno bolje, kazala je Amra Odobašić, portparol UKC-a Tuzla.