BiH
0

Merhamet poslao 14 kontejnera pomoći sirijskim izbjeglicama

Anadolija
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet dostavilo je sirijskim izbjeglicama u Turskoj pomoć od 14 kontejnera, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Uprave za krizne situacije Turske (AFAD) Fuat Oktay izjavio je tokom preuzimanja pomoći iz BiH da je pomoć iz ove balkanske zemlje vrlo značajna za sirijski narod.

“Za nas je ova pomoć iz Bosne i Hercegovine značajnija i od pomoći od milijardu dolara od nekih bogatih zemalja. Jer ova pomoć je doprinos bosanskog naroda koji se i sam nalazi u dubokim ekonomskim problemima”, kazao je Oktay.

Ambasador BiH u Ankari Damir Džanko kazao je da je pomoć Merhameta značajna zbog činjenice da su i Bosanci i Hercegovici i sami prošli kroz sličan rat kao i sirijski narod.

“Ovo možda nije neka velika pomoć u materijalnom smislu, ali to je pomoć bosanskih ljudi koji znaju suosjećati sa onima koji pate i kojima je teško. Kada vidimo fotografije u Siriji, uvijek se sjetimo da smo i mi u Bosni doživjeli slično nasilje”, rekao je Džanko.

Direktor Merhameta Hajrudin Šahić je istakao da je ovo treći konvoj pomoći za sirijske izbjeglice iz BiH, dodavši kako se nada da će uskoro biti okončan rat u Siriji.