BiH
1

Mensa testiranje inteligencije u Banjoj Luci i Sarajevu

Klix.ba
Iz Mense BiH je saopćeno da će danas u podne u Sarajevu i Banjoj Luci biti organizovano testiranje inteligencije.

U Banjoj Luci će biti priređeno u sali 5 Tehnološkog fakulteta, Vojvode Stepe Stepanovića 73, a u Sarajevu u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Branislava Đurđeva 10.

Više informacija možete pronaći na sajtu mensa-bih.org.

Test ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Testovi se rade pod nadzorom ovlaštenog supervizora Mense International, a pregleda ih ovlašteni psiholog Mense. Rezultati su povjerljivi, zna ih samo psiholog i dostavljaju se isključivo kandidatu, poštom.

Mensa je udruženje koje okuplja osobe sa visokim stepenom inteligencije. Osnovana je 1946. godine u Engleskoj, a u Bosni i Hercegovini 2005. godine.

Mensa okuplja hiljade osoba širom svijeta čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Od početka svog postojana, Mensa ima tri osnovna cilja: da identifikuje i unaprijedi ljudsku inteligenciju radi dobrobiti čovječanstva, da ohrabri istraživanje prirode, karakteristika i koristi inteligencije, kao i da promoviše stimulativane intelektualne i društvene mogućnosti za svoje članove.