BiH
2

Memorijalni centar u Potočarima prošle godine posjetilo više od 35.000 posjetilaca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Memorijalni centar u Potočarima prošle godine je posjetilo 35.510 posjetilaca, a od tog broja bio je 9.961 stranac", kazao je u izjavi Agenciji Fena direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović.

Ističe da je u narednom periodu planirana izgradnja pratećeg kompleksa u okviru kojeg treba biti prostor za upravu Memorijalnog centra, dokumentacioni centar, biblioteka, soba za audio i videoprojekte, sala za sastanke i prostor za udruženja, prostor za izložbe spomen-sobe te prostor za vjerske sadržaje.

"Trenutno se radi multimedijalna soba u saradnji s Mirkom Klarinom iz agencije Sense koja će nam donirati sav audio i videomaterijal. Naredni projekti će biti realizovani korak po korak, zavisno od donatora. Donatorska sredstva za Memorijalni kompleks uplaćuju se na račun Centralne banke BiH", objašnjava Smajlović.

Ističe da je dosad u Memorijalnom kompleksu u Potočarima ukopano 6.066 žrtava genocida, dok je 188 žrtava ukopano na drugim lokacijama.

Kako je naveo Smajlović, na spomen-zidu oko musale, koja predstavlja centralni dio Memorijalnog kompleksa, ispisana su imena nestalih žrtava mlađih od 18 godina.

Ispisano je 685 imena žrtava genocida, dosad je ukopano 515, a traži se još 170 maloljetnih osoba.

Tokom genocida u Srebrenici nestalo je više od 787 osoba starosti od šezdesetih godina, a među njima 59 žena.

Najmlađa žrtva je novorođenče Fatima koja je ukopana prošle godine. Dosad je u Memorijalnom kompleksu u Potočarima ukopano 16 žena.

Prije dvije godine u Memorijalnom kompleksu u Potočarima ukopan je i katolik Rudorf Ren.

Memorijalni centar je u septembru 2003. godine zvanično otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton. Prva dženaza je obavljena 31. marta 2003. kada je ukopano prvih 600 žrtava genocida.

Te iste godine, 11. jula koji se obilježava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ukopane su 282 žrtve, dok je 107 žrtava ukopano 20. septembra kada je Memorijalni kompleks i zvanično otvoren.