Katar
0

Memorandum o saradnji po pitanjima sigurnosti i borbe protiv kriminala

FENA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i državni ministar unutrašnjih poslova Države Katar Sheikh Abdulla Bin Nasser Bih Khalifa Al Thani danas su u Dohi/Katar potpisali Memorandum o razumijevanju o saradnji po pitanjima sigurnosti između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar.

Memorandum o razumijevanju je zaključen u želji da se unaprijede prijateljski odnosi, saradnja i koordinacija u područjima održavanja sigurnosti, borbe protiv kriminala te razmjene informacija i iskustava u vezi sa sigurnosnim pitanjima.

Shodno potpisanom Memorandumu, dvije zemlje će posebno sarađivati u borbi protiv nedozvoljene trgovine opasnim opojnim drogama, terorizama i njegovog finansiranja, organiziranog kriminala, ilegalne trgovine oružjem, svih vrsta krivotvorenja i falsifikovanja, krijumčarenja, kriminala sa kreditnim karticama, kompjuterskog i kriminala povezanog sa Internetom, pranja novca, trgovine ljudima, ilegalne trgovine ljudskim organima, zlostavljanja djece, ilegalne imigracije, te područijma iz sigurnosti luka, aerodroma i graničnih prijelaza.

Tokom zvaničnog sastanka ministri Ahmetović i Al Tani su iskazali obostrano zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije zemlje, te potrebu da se odnosi nastave i dalje razvijati a posebno u oblastima iz nadležnosti dva ministarstva. Ministri su potvrdili spremnost da se zaključeni Memorandum o razumijevanju u potpunosti provodi.

Tokom posjete Kataru ministar Ahmetović je posjetio i neke od sigurnosnih agencija Katara, gdje se uvjerio u veliki nivo njihove organizovanosti, profesionalnosti, obučenosti i opremljenosti.