BiH
0

Memišević: Radom Haškog tribunala možemo biti zadovoljni

FENA
Fadila Memišević
Fadila Memišević
"Radom Haškog tribunala možemo biti zadovoljni bez obzira na njegove uspone i padove" izjavila je u subotu za Agenciju FENA predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević, povodom 20. godišnjice Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

U ponedjeljak, 27. maja, u Haagu se obilježava 20. godišnjica ICTY-a, koji je osnovan na osnovu Rezolucije 827(1993) koju je Vijeće sigurnosti UN-a usvojio 25. maja 1993. godine.

Memišević ističe da je Haški tribunal bitan jer bez njega se na sudu nikad ne bi našli Milošević, Mladić i Karadžić....

Ona smatra da je "Tribunal jedini autoritet na koji se u ovakvoj BiH može pozivati kada se govori o genocidu i ratnim zločinima".

"S obzirom na to da se nerijetko negira postojanje genocida, presude Haškog tribunala su te koje potvrđuju njegovo postojanje", istakla je Memišević.

Govoreći o tome koliko se može biti uopšte zadovoljan radom ICTY-a Memišević kaže da je " misaona imenica da će pravda ikad do kraja biti ispunjena".

"Društvo za ugrožene narode je uvijek reagovalo kad nije bilo zadovoljno presudama, kao npr. u slučaju Perišić", navela je Memišević.