BiH
0

Memija: Reizbor Obame i finansijska kriza u Grčkoj obilježili 2012.

FENA
Mufid Memija
Mufid Memija
U BiH već godinama mislimo da smo dotaknuli dno pa se lakovjerno ponadamo da nam ubuduće može biti samo bolje nego što je bilo. Nažalost iskustvo nas neprekidno demantira jer vidimo da nam se život iz dana u dan degradira i da nam je sve teže održavati golu egzistenciju, kazao je u izjavi za Agenciju FENA vanjskopolitički analitičar i novinar Mufid Memija.

Govoreći o godini na izmaku, Memija je ocijenio da u isto vrijeme domaći političari iz godine u godinu dokazuju sve veću i raznovrsniju maštovitost u obmanjivanju glasača, izvlačeći pri tome maksimalne lične koristi iz stanja koje obični građani doživljavaju kao bijedu politike i sve dublji moralni pad društva.

"Sve u svemu stanje u bh. društvu je krajnje depresivno, a obični ljudi poput literalnih likova poput Fjodora Mihajloviča Dostojevskog osjećaju se bespovratno poniženim i uvrijeđenim", smatra Memija.

Osvrčući se na međunarodnu situaciju, kazao je da moramo biti svjesni da je vrijeme koje živimo zapravo "epoha patuljaka, jer savremeno državništvo očajnički oskudijeva u velikim političkim karakterima, a oni koji prate i bilježe fenomenologiju međunarodnih zbivanja jasno vide da svijetom danas upravljaju osobe činovničkog formata koje uz to imaju trajan imunitet spram istine u smislu da bez trunke stida ili savjesti lažu uoči cijelome svijetu".

Što je za Memiju najgore notornim lažima se opravdava i pokretanje ratova i uništavanje cijelih nacija.

"Danas svaki iole obaviješten čovjek pouzdano zna da su George Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld i Paul Wolfowitz lagali o tobožnjoj naoružanosti Iraka. No zbog toga ga ih nikada i niko nije ni pokušao procesuirati, a kamoli osuditi, kako su oni inače sudili tolikim ljudima poput gospodara smrti, i to ljudima iz stranih zemalja", ističe Memija.

Takvo iskustvo i spoznaja da oni koji upravljaju svijetom, a to su u krajnoj liniji vlasnici kapitala, odnosno ekskluzivni posjednici koncesije na štampanje novca, de facto "rade o glavi većine stanovništva ne dozvoljava ni da budemo optimisti. Naprotiv, ubijeđen sam i da na međunarodnom planu dolazi jedan gora i teža godina".

Kada je u pitanju međunarodna scena proteklu godinu, smatra Memija, obilježit će ponovni izbor Baracka Obame za predsjednika SAD-a utoliko prije jer da je izabran njegov protukandidat Mitt Romney stvari bi u globalnom smislu krenule apsolutno nagore te je reizbor Obame bio izbor manjeg zla.

"U Evropi 2012. godinu obilježila je finansijska kriza Grčke koja dovodi u pitanje sam koncept Evropske unije", zaključio je Mufid Memija.