Zaštićeni svjedok
0

"Memić, Salčin i Hodžić učestvovali u strijeljanju više osoba u Trusini"

FENA
Na suđenju za ratne zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica, zaštićeni svjedok državnog tužilaštva ustvrdio je drugog dana svjedočenja da su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin i Nedžad Hodžić učestvovali u strijeljanju više osoba u Trusini u aprilu 1993. godine, javio je BIRN - Justice Report.

Svjedok "B" dao je iskaz uz mjere zaštite glasa, lika te ličnih podataka i kazao da je kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) 16. aprila 1993. godine učestvovao u napadu na Trusinu, kada je vidio strijeljanje šest osoba.

“Vidio sam kako je pet osoba postrojeno uz zid i onda je jedan pripadnik našeg odreda doveo još jednog zarobljenika. To su sve bili Hrvati.

Sjećam se da su tamo bili Hodžić, Menta, Zolja i Struja, koji su bili iza leđa tih ljudi.

Jedan od zarobljenika krenuo je bježati i oni su počeli pucali. Svi su pobijeni”, rekao je "B" koji je svjedočenje počeo 11. aprila.

Tokom unakrsnog ispitivanja ovog svjedoka, branioci optuženih prezentovali su Sudu BiH osam izjava koje je on dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH u periodu od 2008. do 2010. godine.

Branioci su naveli da u izjavama postoje “velike i sporne razlike u kazivanju o odlučnim činjenicama”.

Branioci će nastaviti unakrsno ispitivanje ovog svjedoka u petak, 22. aprila.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 16. aprila 1993. godine u selu Trusina, državno tužilaštvo tereti Mensura Memića zvanog Menta, Dževada Salčina zvanog Struja i Nedžada Hodžića skupa sa Senadom Hakalovićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, te Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.