BiH
0

Memić i ostali: Vještak o odgovornosti Ališpage

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vještak Tužilaštva BiH zaključio je da je optuženi Zulfikar Ališpago, kao komandant odreda "Zulfikar" Armije BiH (ABiH) morao saznati o aktivnostima podređenih vojnika u selu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993. godine, kad je počinjen zločin.

Na osnovu predočene dokumentacije, kazao je Nehru Ganić, vještak vojne struke, Ališpago nije 16. aprila 1993. bio u Trusini, ali je morao prikupiti podatke i obavijestiti pretpostavljene.

"Komandant može prenijeti prava na drugog, ali ne i odgovornost. Bio je dužan prikupiti podatke i izvijestiti pretpostavljene", zaključio je vještak.

Ališpago je optužen što kao komandant odreda "Zulfikar" nije “preduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji zločina budu kažnjeni”.

Prema optužnici, Nihad Bojadžić, bivši zamjenik komandanta ovog odreda, naredio je podređenim vojnicima da napadnu Trusinu, te da niko ne smije ostati živ, a s obližnjeg brda je rukovodio akcijom.

Analizirajući dokumentaciju, vještak Ganić nije mogao utvrditi ko je naredio da vojnici odreda "Zulfikar" odu u Trusinu, ali je ustanovio da su oni bili “nosioci dejstava”.

U sklopu napada na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Skupa s Ališpagom i Bojadžićem sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, nekadašnjim pripadnicima odreda "Zulfikar", te Senadu Hakaloviću, koji je bio vojnik brigade "Neretvica".

Iako je Ališpago 18. aprila 1993. “ovlašten” za zamjenika komandanta Operativne grupe "Igman" ABiH, vještak je zaključio da je njegova osnovna funkcija bila komandant odreda.

Ganić je rekao da “nije našao dokument” koji potvrđuje da su pripadnici odreda "Zulfikar" tokom napada na Trusinu bili potčinjeni komandi brigade "Neretvica".

Naveo je da je naredbom od 12. aprila 1993. ovaj odred pretpotčinjen Prvom korpusu ABiH, a da je do tog datuma bio pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

"Bila je dilema da li je ta naredba zaživjela, ali sam došao do podataka da su izvještaji išli prema Prvom korpusu", rekao je vještak.

Prema optužnici, odred "Zulfikar" je bio pri Štabu Vrhovne komande ABiH. Ispitivanje vještaka bit će nastavljeno u ponedjeljak, 12. novembra", prenosi Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.