BiH
230

Mektić: Vojislav Šešelj ne može legalno "banuti" u BiH i ako dođe bit će procesuiran

Piše: Er. M.
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je za Klix.ba, nakon najave Vojislava Šešelja da će ovih dana "banuti" u BiH, kako Šešelj u našu državu može ući samo ilegalnim putem te da će, i ako dođe do toga, biti procesuiran. Mektić je predsjednika RS-a Milorada Dodika upozorio da dolazak Šešelja nije njegova stvar već pitanje državne granice.

On izričito ističe kako Granična policija Bosne i Hercegovine neće propustiti Vojislav Šešalja i dozvoliti mu ulazak u BiH.

"On ne može ući regularno u BiH, dakle može samo ilegalno. Ako na ilegalan način uđe onda će imati tretman kao i svaka druga osoba koja ilegalno uđe u BiH. Bit će deportovan nazad u Srbiju uz procesuiranje zbog tog prelaska", rekao je Mektić.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji je kazao da RS neće praviti nikakve probleme u vezi s dolaskom Šešelja.

"To nije pitanje Dodika, već pitanje granice BiH i Zakona o strancima BiH koji reguliše prelazak državne granice. Dodik se ponaša manipulatorski i politikantski. Opće je poznato da je Dodik Šešelja 1997. godine, kada nije bio ni pod izrečenom mjerom visokog predstavnika i dok nije bio Haški optuženik, progonio i izgonio iz RS-a i to sve dok je bio predsjednik Vlade RS-a", kazao je Mektić.

Podsjetio je kako ga je Milorad Dodik uz pratnju policije pratio do granice Rača, dok sada govori kako je lider Srpske radikalne stranke dobrodošao u RS.

"To je manipulatorsko ponašanje. On savršeno razumije sve u vezi s tim i takvo njegovo ponašanje šteti ugledu funkcije predsjednika RS-a. Ovdje postoji zabrana visokog predstavnika i na osnovu njegovih ovlasti mi smo u obavezi da poštujemo tu odluku", rekao je Mektić te zaključio kako se u BiH moraju poštivati zakoni pa tako i Zakon o strancima.