BiH
0

Mektić u Parizu: BiH i Francuska nastavljaju zajedničku borbu protiv terorizma

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić susreo se u Parizu sa direktorom za međunarodnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Emileom Perezom sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dva ministarstva i policijskih agencija u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem i trgovine ljudima.

U ovim oblastima zajednički timovi iz policijskih agencija i tužilaštva dvije zemlje su posljednjih godina ostvarili izvrsnu saradnju i proveli nekoliko veoma uspješnih operativnih akcija, koje su i u međunarodnim sigurnosnim krugovima ocijenjene kao primjer dobre i uspješne saradnje.

Dogovoreno je da će se i ubuduće koristiti ovaj model na otkrivanju i razbijanju organiziranih kriminalnih grupa.

 Posebna pažnja tokom sastanka je posvećena terorističkom napadu u Parizu, proteklog petka u kojem je poginulo 129 osoba, te mjerama koje se poduzimaju da bi se otkrili počinioci napada.

"Ministar Mektić je izrazio spremnost policijskih agencija u BiH za nastavak saradnje sa sigurnosnim strukturama Francuske i zajednički pristup otklanjanju svih sigurnosnih prijetnji, posebno kada je u pitanju terorizam i organizirani kriminal. Između ostalog, dogovoreno je provođenje niza zajedničkih projekata u oblasti deradikalizacije", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Imajući u vidu da je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve danas bio uključen u praćenje akcije hapšenja osumnjičenih za teroristički napad,  koja se provodila u Sen Deniju, navodi se u saopćenju, dogovoreno je da sastanak dva ministra bude održan do kraja ove godine u Sarajevu.

Ministar Mektić, u pratnji ambasadora BiH u Parizu Ivana Orlića, posjetio je klub Bataclan u kojem je počinjen stravični teroristički napad te na Trgu republike položio cvijeće za žrtve napada.