BiH
36

Mektić: Tužilaštvo BiH ne radi kako treba, nemaju nijednu ozbiljnu presudu za korupciju

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon što je Kolegij ureda v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH poslao pismo Vijeću ministara u VSTV-u zbog izjava ministra sigurnosti Dragana Mektića o radu Tužilaštva BiH, reagirao je i Mektić koji je poručio da ne vrši nikakav pritisak na pravosudne institucije, ali da Tužilaštvo BiH ne radi kako treba.

Mektić je kazao kako Tužilaštvo BiH nema nijedne ozbiljne presude kada je riječ o korupciji.

"Danima pozivam da se oglase na kritike koje im upućujem. Pratim reakcije Tužilaštva i uvijek kada se brane kažu 'kolegij ureda', uvijek se zaštite na taj način. A kada je nešto dobro onda se tužilac sam hvali. Kriju se iza institucije kolegija tužilaca. Zašto u Tužilaštvu nema borbe protiv organiziranog kriminala, pozivam glavnu tužiteljicu neka odgovori. Nemaju nijedne ozbiljne presude kada je riječ o korupciji", kazao je Mektić.

Poručio je kako ne napada nezavisnost Tužilaštva BiH, ali da je apsurdno da ta institucija nikome ne polaže račune.

"Pozivam ih da rade i da građanima odgovore zašto se ključni predmeti odugovlače. To su predmeti poput slučaja Pandora, Bobar banka, Pavlović banka ili Muehlbauer. Oni ne mogu ništa završiti, a ja samo tražim pravosnažne presude za korupciju. Tužilaštvo utječe na mene, prikupljaju podatke o besmislenim stvarima o meni, kako bih ja ušutio o nekim aferama, ali neka izađu i demantuju ono što ja govorim", istakao je Mektić.

Mektić je ipak pohvalio Tužilaštvo KS u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Mektić je poručio da on uopće ne vrši politički pritisak na rad pravosuđa, već da samo želi transparentan rad Tužilaštva.

"Ako su opredjeljeni da časno i pošteno rade u borbi protiv korupcije, onda im ni politika ne može ništa. Ipak, želim reći da korupcije i kriminala u pravosudnim institucijama ima, a to su pokazali nedavni primjeri kada su sudije ili tužioci upetljani u određene afere".

Na kraju je poručio da i dalje ostaje pri tvrdnji da se tender za izradu dokumenata u IDDEEA-i namješta, jer trenutno samo jedna kompanija iz BiH može ispuniti uslove koji se traže u tenderu.