BiH
30

Mektić traži da Tužilaštvo BiH ispita optužbe o korupciji predstavnika vlasti RS-a

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da, „nakon vrlo ozbiljnih i argumentovanih tvrdnji Gordana Milinića postoji dovoljno osnova da od Tužilaštva BiH zatraži istragu, jer su iznesene indicije o počinjenim teškim krivičnim djelima, zloupotrebi položaja i primanja mita, pri čemu se pominje nekoliko država“.

Gordan Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi nedavno je za BN televizuju ustvrdio da je „pred njegovim očima tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio lijepo upakovan kilogram zlata“, a govorio je i o korupciji još nekih ljudi bliskih vlasti RS-u.

Mektić je dodao da su nadležni istražni i pravosudni organi BiH, budući da se radi o osnovanoj sumnji o činjenim krivičnim djelima u više država, obavezni da navode Milinića uzmu u razmatranje i postupanje.

  • Neprimjereno je davati politikanske kvalifikacije ljudima koji su se usudili da u javnosti iznesu ovakve kvalifikacije i oni će biti zaštićeni u skladu s zakonom o zaštiti „zvizdača“, odnosno onih koji prijavljuju javno korupciju - rekao je danas Mektić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kaže da se on ne želi da bavi Milinićem, već optužbama o teškom kriminalu.

Ocijenio je začuđujućim da su pojedinci sada, naveo je, počeli da „blate“ Milinića a „ni u jednom momentu ne poriču teške optužbe koje je on iznio“.

Ruski biznismen Oleg Burlakov, koji se pominje „u aferi kilogram zlata“, kako je rekao, prisutan je u RS-u i vlasnik je fabrike "Terpentin“ Višegrad, a dobio je i višedecenijsku koncesiju na rudnik u Novom Gradu/Bosanskom Novom te da je pitanje koje treba ispitati da li su njemu kroz krivčna djela mita omogućene određene pogodnosti.

Ministar sigurnosti BiH tvrdi i da se privatizacija naftne industrije RS treba razmotriti u svjetlu tvrdnji koje je iznio Milinić.

Mektić je naveo da je njegova obaveza kao ministra da putem policijskih i istražnih struktura ispitaju i afere o kojima se govori i u medijima, kao što je Bobar banka, Robna kuća „Boska“, firma „Nikola Tesla“ i Dragan Vučetić, koji je pobjegao iz RS-a.

Ustvrdio je da su "utvrđeni tokovi novca u propaloj Bobar banci i da su ključni izvršioci u RS-u", a da je u aferi zdravstvenog sektora oštećena i Srbija.

  • Samo tražim da se ovo ispita i ne znam zašto i drugi ne podrže da se istraže ove afere - rekao je Mektić navodeći da će se sve ove, kako je naveo, ozbiljne afere istražiti i rasvjetliti, ali da treba vremena.

On je dodao da mu je Milinić saopćio da je spreman da ide na poligraf i javno sučeljavanje s Miloradom Dodikom o optužbama koje je iznio protiv njega.

  • Ukoliko želimo da budemo pošteni prema građanima i RS te uspostavimo vladavinu prava i socijalnu pravdu moramo se obračunati s kriminalom i istražiti sve afere - zaključio je ministar sigurnosti BiH.