BiH
12

Mektić: Sigurnosni propusti u Potočarima

FENA
Dragan Mektić
Dragan Mektić
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će biti zatražen izvještaj svih sigurnosnih agencija u BiH koje su učestvovale u osiguranju skupa u Potočarima kod Srebrenice te učestvovale u procjeni svih sigurnosnih prijetnji, planiranju mjera i radnji i njihovom izvršavanju, a kako bi se sagledalo da li su preduzele sve aktivnosti na adekvatan način.

"Prve informacije i napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića govore da je bilo određenih propusta", rekao je Mektić za Fenu.

On smatra da treba da se utvrdi ko je odgovoran za sve posljedice današnjeg događaja u Potočarima.

"Po ko zna koji put se ispostavilo da ne funkcioniše saradnja među agencijama i policijska saradnja u BiH i to je problem, na koji sam ukazivao i ranije, pa i nakon događaja u Zvorniku", rekao je Mektić i ponovio da je i ranije predlagao da sigurnosne agencije moraju imati bolju saradnju i povjerenje.

Ukazao je da se ranije potenciralo da sigurnosne agencije imaju operativnu samostalnost u odnosu na ministra sigurnosti, ali da će on, iako je, kako kaže, na svaki mogući način isključen iz svih planiranja i drugih mjera i radnji, sada potencirati na njihovoj odgovornosti.

Smatra da je moralo doći i do veće saradnje sigurnosnih agencija BiH i Srbije.

"Nisam siguran da je tu postojao dovoljan stepen povjerenja i uzajamne saradnje", rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je i najoštrije osudio napad na Vučića kao necivilizaciji čin, posebno na skupu na kojem se treba odati pijetet žrtvama i sahraniti mrtvi na dostojanstven način.

On smatra da je sve to nanijelo najveću štetu samoj BiH.