BiH
77

Mektić: RS je očigledno pristao na osnivanje bh. tijela za borbu protiv terorizma

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici vlasti iz Republike Srpske prisustvovat će današnjoj sjednici Operativne grupe za borbu protiv terorizma na kojoj će se na dnevnom redu naći prijedlog odluke o formiranju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma na nivou BiH. Tim povodom ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba kako je RS najvjerovatnije pristao na osnivanje Koordinacionog tijela.

Mektić je rekao da će danas bit održana sastanak Operativne grupe koja je u sastavu Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

"Riječ je o sastanku ljudi koji su policijski istražitelji i koji treba da budu Operativna grupa za zajedničke istražne radnje kada su u pitanju teroristički akti", kazao je Mektić.

Što se tiče procesa osnivanja Koordinacionog odbora za borbu protiv terorizma na nivou države BiH, Mektić je kazao kako vjeruje da će vrlo brzo bit usaglašeni detalji vezani za koordinaciono tijelo.

"I dalje mislim da je to tijelo jako potrebno BiH. Operativna udarna grupa koja je sastavni dio tog tijela radit će na istraživanju konkretnih dijela", rekao je Mektić.

Na pitanje da li ima informaciju o tome da li su vlasti iz RS-a odustale od odbacivanja uspostave ovog tijela, Mektić odgovara da će predstavnici RS-a biti prisutni na sastanku.

"Kada vidim da će bit prisutni i da su bili jedan od inicijatora sastanka onda je očigledno da su pristali. Šta se u međuvremenu desilo ne znam. Oni su ranije odbijali bilo kakav rad. Ja sam sve vrijeme tvrdio da nema prijenosa nadležnosti jer to je mehanizam poboljšane koordinacije. On je potreban BiH kada je u pitanju njeno ustavno-pravno uređenje i uređenje sigurnosnog sektora", zaključio je Mektić.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je kako smatra da je BiH potrebno da na državnom nivou ima koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma.

Aljoša Čampara (Foto: Klix.ba)
Aljoša Čampara (Foto: Klix.ba)

"Mi bismo danas trebali dati i određene preporuke o samom nazivu i djelovanju Koordinacionog tijela koje bi prije svega bilo u funkciji prevencije određenih terorističkih aktivnosti u smislu bolje razmjene informacija i koordinacije policijskim agencijama", rekao je Čampara.

Istakao je da je mnogo važnije da sa radom krene Operativna grupa sastavljena od policijskih službenika koji će raditi na terenu i zajedno razmjenjivati informacije.

"Prema informacijama koje ja imam već je određen i prostor u kojem bi ta grupa trebala raditi i mislim da je to u prostorijama Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Razmijenit ćemo informacije o nazivu grupe, njenoj ulozi te o tome ko bi se trebao naći u koordinacionom tijelu od ministarstava do direktora policijskih agencija. Tu odluku treba da donese Vijeće ministara BiH", kazao je Čampara.

Podsjećamo, s odlukom o osnivanju Koordinacionog tijela ranije se nije složila Vlada RS-a koja je ocijenila da pokušaj uspostavljanja takvog tijela posredstvom odluke Vijeća ministara BiH predstavlja pravni i politički presedan.

Vlada RS-a zahtijeva od ministara u Vijeću ministara iz RS-a da ne podrže pomenute odluke, da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu, te da se uzdrže od aktivnosti koje bi, kako se navodi u saopćenju, vodile ka reorganizaciji sistema sigurnosti u BiH i entitetima suprotno Ustavu i zakonima BiH, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Distrikta Brčko BiH.